تحلیلگران عرب:
اولویت دیپلماسی فعال ایران برقراری روابط با همسایگان است
سفر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به قطر، عراق، عمان و کویت مورد توجه رسانه ها و تحلیل گران مسائل خاورمیانه قرار گرفت. خیلی از تحلیل گران عرب این سفر را نشان دهنده نقش فعال دیپلماسی ایران و اولویت این کشور برای برقراری روابط با همسایگان همچون عربستان به شمار آورده اند.
به گزارش محفل به نقل از ایرنا، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران اخیراً به چهار کشور قطر، عراق، عمان و کویت سفر و با مقامات این کشورها گفتگو کرد. وزیر امور خارجه کشورمان از روز یکشنبه هفته گذشته (۵ اردیبهشت) سفر خود به کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را با سفر به قطر و رایزنی با مقام های این کشور شروع کرد و بعد از انتقال پیام دوستی و برادری دولت و ملت ایران به قطری ها و تاکید باردیگر برگسترش مناسبات و همکاریهای تهران - دوحه راهی بغداد پایتخت عراق شد. وی در دیدارهای فشرده با مقام های دولت و شخصیت های سیاسی شیعه، سنی و کرد عراق در بغداد و اربیل بار دیگر بر توسعه مناسبات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با این کشور دوست و همسایه تاکید نمود. مقصد سوم وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی مسقط پایتخت عمان بود. وزیر امور خارجه کشورمان بعد از دیدار و تبادل نظر با مقامات بلندپایه عمان، ارتقای همکاریهای منطقه ای و جهانی را مبحث اصلی گفت وگوها در این کشور حاشیه خلیج فارس عنوان نمود. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه سفر منطقه ای خود به کشورهای حاشیه خلیج فارس، کویت را بعنوان آخرین مقصد سفر خود انتخاب نمود و بعد از رایزنی با مقامات این کشور به تهران بازگشت.
دیپلماسی تعاملی ظریف از وین تا منطقه خلیج فارس
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در ایام اخیر دیپلماسی منطقه ای را همپای دیپلماسی هسته ای که در وین جریان دارد، پیش برده است. سفر او به کشورهای منطقه در قالب گسترش و تعمیق روابط با کشورهای منطقه، بخصوص بعد از تحولات اخیر در سطح منطقه و جهان قرار می گیرد.
«یوسف الحمود» گزارشگر تارنمای «الخلیج اونلاین» امارات نوشت: سفر وزیر امور خارجه ایران به کشورهای منطقه خلیج فارس رکود سیاسی را به حرکت در آورد. این سفر دارای پیام های بسیاری بخصوص در شرایطی است که منطقه شاهد تنش است و تحرکات سیاسی دیگری درباره پرونده هسته ای ایران در وین در جریان است. ظریف در جریان سفر خود به کشورهای منطقه کوشش کرد گفت و گوی منطقه ای را آغاز کند. بخصوص این در شرایطی است که برخی گزارش ها نشان میدهد دیدارهایی میان مسئولان ایرانی و سعودی در عراق صورت گرفته است که برخی تحلیل گران آنرا اولین گفت و گوی سیاسی مهم میان دو کشور دانسته اند.
«اسلام النسی» تحلیلگر مسائل ایران و منطقه هم درگفت وگو با این تارنمای عربی اظهار داشت: ایران با هر یک از کشورهایی که ظریف به آنها سفر کرده است دارای منافع دوسویه است. این سفر در قالب اقدامات منطقه ای و تلاش ایران برای اطمینان دادن به همسایگان خود در شرایط سرنوشت ساز مذاکرات وین درباره برنامه هسته ای این کشور است. این سفر در شرایطی صورت گرفته است که «رابرت مالی» نماینده ویژه آمریکا درباره ایران با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مذاکراتی را انجام داده است. منطقه شاهد تحرکاتی است که با تلاش ها برای از سرگیری توافق هسته ای ایران ارتباط دارد.
«امل عالم» کارشناس مسائل ایران هم به تارنمای الخلیج اونلاین اظهار داشت: سفرهای ظریف به برخی کشورهای منطقه ای در قالب تلاشهای برای از سرگیری توافق هسته ای است. طبیعی است که ایران اقداماتی را که بر روی مذاکرات هسته ای تأثیر مثبتی برجای می گذارد انجام دهد تا حسن نیت و تمایل خویش را درباره برقراری ثبات در منطقه نشان دهد. پذیرش وساطت ها و تلاشهای ستودنی برای نزدیک سازی کشورهای منطقه و تحرکات عملی دراین زمینه نشان دهنده تمایل برای حل بحران های منطقه است.
چرایی تمایل عربستان به دیپلماسی در منطقه
از نظر مفسرین، کوشش برای تنش زدایی میان ایران و عربستان در سفرهای وزیر امور خارجه ایران به کشورهای عربی منطقه مبحث قابل توجهی بود و تنش زدایی میان ایران و عربستان، اقدام سازنده ای است که می تواند امنیت منطقه را تضمین کند.
پژوهشگر تارنمای تحلیلی «العرب» چاپ لندن نوشت: سفر منطقه ای ظریف در شرایطی صورت گرفته است که تلاش هایی در منطقه برای کاهش دامنه اختلاف ایران و عربستان و آغاز گفت و گو میان آنها صورت می گیرد. با وجود نبود هیچ گونه اطلاعات رسمی، کارشناسان مسائل خاورمیانه سفر منطقه ای ظریف را با تلاش ها برای آغاز گفت و گو میان عربستان و ایران با وساطت عراق که چند روز پیش روزنامه «فایننشال تایمز» از آن سخن به میان آورد در ارتباط دانسته اند. قبل از این، ایران پیشنهاد عربستان برای حضور ریاض و همپیمانان آن در هرگونه مذاکره درباره پرونده هسته ای ایران را رد کرده، اما ایران آمادگی خویش را برای برگزاری گفت و گوی منطقه ای اعلام نموده است. همینطور برخی منابع سفر روز دوشنبه گذشته «فیصل به فرحان» وزیر امور خارجه عربستان به دوحه را به تحرکات دیپلماسی درباره گفت و گوی احتمالی ایران و عربستان در ارتباط دانسته اند. کشورهای که ظریف به آنها سفر کرده است دارای روابط خوبی با ایران هستند. «فهد بن محمود آل سعید» معاون پادشاه عمان در مسقط از ظریف استقبال کرد و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی با «بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه این کشور دیدار نمود. وی در پایتخت عمان با «عبدالسلام صلاح» رئیس هیات مذاکرات صنعا و سخنگوی جنبش انصارالله یمن دیدار نمود. ظریف در این دیدار موضع تهران را برای برقراری آتش بس و آغاز گفت و گوهای سیاسی برای آخر دادن به جنگ یمن اعلام نمود. این گونه موضع گیری، مبین ارسال پیام های آرامش بخش به عربستان است. عربستان و ایران برگزاری گفت و گو میان نمایندگان خود در بغداد را تایید نکرده اند، اما قراین بسیاری درباره تمایل آنها برای گفت و گو وجود دارد و «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سه شنبه گذشته گفته است ایران کشوری همسایه است که ما برای داشتن روابط خود با آن تمایل داریم.
«جاسم الصفار» تحلیلگر روزنامه «المدی» عراق نوشت: موافقت عربستان برای مذاکره با ایران از موضع آمریکا درباره توافق هسته ای ایران و تمایل دولت «بایدن» برای کاهش شدت تنش ها در منطقه تأثیر پذیرفته است. عامل دیگری که ریاض را به مذاکره به تهران سوق داده است، تمایل ریاض برای آخر دادن به جنگ یمن و کسب تایید دولت بایدن است که وعده بازبینی در روابط آمریکا با عربستان را داده است.
این تحلیلگر در بخشی از گزارش خود آورد: ریاض و تهران باید برای رسیدن به توافق به مذاکرات سختی وارد شوند و به مخالفت های داخلی و دشمنان خارجی دراین زمینه توجهی نکنند. اسراییل در راس طرف هایی است که برای سنگ اندازی در راه گفت و گوی عربستان و ایران تلاش می کند. اسراییل افزون بر استفاده از روابط گسترده خود با عربستان تلاش می کند از همه ابزارهای خود برای تاثیرگذاری بر روی بحرین و امارات بعنوان همپیمانان عربستان استفاده نماید تا به اهداف خود دراین زمینه برسد. ایران و عربستان این مورد را درک می کنند که تنش زدایی در منطقه خلیج فارس در جهت منافع همه کشورهای منطقه است. همینطور منافع کشورهای بزرگ و کشورهای منطقه در تضمین امنیت تجارت جهانی و صادرات نفت از کشورهای خلیج فارس است. ایران همواره برای بهبود روابط خود با کشورهای منطقه کوشیده است و «حسن روحانی» طرح چند بعدی را برای تقویت صلح و امنیت در منطقه خلیج فارس پیشنهاد کرده است. این طرح به صورت کامل با تلاش ها برای کاهش تنش سازگار است.
الصفار اضافه کرد: حقیقت های بین المللی و منطقه ای، عربستان را ناچار کرده است در موضع خود در برابر ایران بازبینی کند. جنگ یمن به منشاء تهدیدی برای امنیت و منابع نفتی عربستان تبدیل گشته است و همواره انصارالله با موشک ها و پهپادهای خود عربستان را هدف قرار می دهند. دیگر دشمنی با ایران هم از اولویت سیاست های بایدن در منطقه خاورمیانه نیست. همینطور موضع آمریکا درباره نادیده گرفتن حقوق بشر در عربستان مانند گذشته نیست و واشنگتن اعلام نموده ست که به حمایت خود از عربستان در جنگ یمن آخر خواهد داد. انتخاب بغداد بعنوان مرکز گفت و گوی ایران و عربستان هم از روی تصادف نیست، بلکه عراق برای هر دو کشور از نظر ژئوپلتیکی و مذهبی دارای اهمیت بالایی است و دولت «مصطفی الکاظمی» مورد پذیریش آمریکا، ایران و عربستان است.
منبع: محفل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب