چرا ترامپ و تل آویو قصد جان برجام را دارند؟

چرا ترامپ و تل آویو قصد جان برجام را دارند؟

به گزارش محفل نزدیك به پنج سال ازامضای توافق تاریخی برجام می گذرد؛ قراردادی كه به علت اهمیت و امتیاز های فراوانش برای منطقه و جهان، حتی توافق قرن نام گرفت اما از آنجائیكه این قرارداد بین المللی به طور قابل توجهی منافع جمهوری اسلامی ایران را تأمین می كرد، با مخالفت و سنگ اندازی دولت دونالد ترامپ و رژیم صهیونیستی مواجه گردید.


دولت ترامپ که برجام را توافق بد تعبیر می کند، ۱۸ اردیبهشت سال ۱۳۹۸ رسما از این توافق خارج شد به این امید که با خروج یکجانبه واشنگتن، این توافق بلافاصله از هم خواهد پاشید و ایران و دیگر اعضای برجام هم از آن خارج خواهند شد.
این خواسته کاخ سفید اما تابحال محقق نشده و نشست روز سه شنبه هفته گذشته شورای امنیت هم حکایت از آن دارد که سایر کشورهای امضای کننده برجام همچون چین، روسیه، آلمان، انگلیس و فرانسه به علت منافع فراوانی که برجام برای آنها داشته و خواهد داشت، همچنان خواهان حفظ این توافق هستند.
نشست هفته گذشته بررسی قطعنامه ۲۲۳۱ در شورای امنیت تبدیل به تقابل خواست جهانی چندجانبه گرایی، همکاریهای منطقه ای و بین المللی و تأمین منافع اقتصادی ایرانی ها در مقابل ایران هراسی و قلدرمآبی آمریکا شد.
اذعان خیلی از مقامات عالی جهان همچون مقامات عالی تروئیکای اروپایی امضا کننده برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) به فواید بی نظیر برجام در عرصه های اقتصادی-امنیتی در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی، خود یکی از علل محکم دال بر اهمیت برجام بعنوان عنوان شکاهکار دیپلماسی قرن است؛ شاهکاری که پس از سال های تلاش دیپلماتیک بر سر یک میز مذاکره سخت تحقق یافت، میزی که در یک سمت آن تیم مذاکره کننده جمهوری اسلامی به هدایت دیپلماتی کارکشته با آوازه جهانی به نام محمدجواد ظریف و در طرفت دیگر، نمایندگان و مذاکره کنندگان ارشد شش قدرت بزرگ جهانی شامل آمریکا، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان(گروه معروف به ۱+۵) حضور داشتند.
در نشست روز سه شنبه گذشته شورای امنیت که واشنگتن تلاش داشت از آن برای همراه کردن اعضای این شورا با خواسته خود در خصوص تمدید تحریم تسلیحاتی ایران استفاده نماید، جاناتان آلن کاردار انگلیس در سازمان ملل متحد بر خلاف تبلیغات رئیس جمهوری آمریکا که برجام را بدترین توافق تاریخ خوانده، اظهار داشت: برجام بهترین چاره موجود است که بر مبنای همکاریهای منطقه ای و بین المللی به عدم گسترش سلاح های هسته ای و قطعنامه های سازمان ملل متحد کمک می نماید.
طبق برجام، تحریم تسلیحاتی ایران پس از ۵ سال بعد از امضای این توافق باید لغو شود؛ به عبارت دیگر، در مهرماه سالجاری، ایران دیگر نباید تحت تحریم های تسلیحاتی باشد اما دولت ترامپ خواهان برهم زدن این بند مهم برجام است.
اهمیت برجام در برقراری صلح و امنیت در منطقه بدان حد است که نیکولاس دو ریوایر نماینده دایم فرانسه در سازمان ملل باوجود سخنان مایک پمپئو که اجرای یکی از بندهای برجام و لغو تحریم تسلیحاتی ایران را همچون شمشیر داموکلوس بر فراز منطقه می دانست، خاطرنشان کرد: هیچ کدام از ما نباید ریسکی را بوجود آوریم که تنش ها را برگردانده و آنها را در منطقه خاورمیانه افزایش دهد.
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا که وزارتخانه متبوعش به شدت تلاش می کند تا ائتلافی از کشورهای مخالف برجام را دست و پا کند، با تکرار ادعای «ایران می تواند یک دلال سرکش هسته ای شود و اسلحه را برای دامن زدن به مناقشات بفرستد»، در این نشست اظهار داشت: ایران یک دموکراسی مسئول نیست و می دانیم اگر ایران سلاح داشته باشد، چه کار خواهد نمود. گزارش دبیرکل تایید می کند اسلحه مورد استفاده حوثی ها ضد عربستان از ایران آمده بود. ایران حتی پیش از منقضی شدن این تحریم ها دارد آنها را نقض می کند.
مایک پمپئو در نقش سخنگوی «اسرائیل، عربستان و کشورهای منطقه» اظهار داشت که این کشورها خواهان تمدید تحریم تسلیحاتی ایران هستند.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در تضاد با یکجانبه گرایی دولت ترامپ بر چندجانبه گرایی تصریح کرد و اظهار داشت: برجام نتیجه ۱۲ سال گفتگو و دیپلماسی شدید بود و جامعه بین المللی حمایت جدی خویش را از این طرح ابراز کرده است. این برنامه اثبات اثربخشی چندجانبه گرایی و موفقیت در منع گسترش سلاح های اتمی و همچنان بهترین راه برای اطمینان از ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران و تأمین منافع اقتصادی ملموس برای مردم ایران است.
اهمیت توافق تاریخی ایران و ۱+۵ تا آن حد بود که «کریستف هاسگن» نماینده دائم آلمان در سازمان ملل متحد باوجود تلاشهای آمریکا برای جعل اتحاد مخالفان برجام، تصریح کرد: برجام، یک شاهکار دیپلماتیک است؛ «مارک پستین دی بایسور» نماینده دائم بلژیک در سازمان ملل متحد هم خواهان گفت وگوی منطقه ای در خاورمیانه شد و اظهار داشت: ضربه به برجام به هیچ وجه راهی برای گفتگو درباره موضوعات منطقه ای و خلع سلاح هسته ای نیست.
اولوف اسکوگ نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد با اشاره به نزدیک بودن سالگرد برجام گفت جامعه جهانی باید این توافق را که نشان دهنده چندجانبه گرایی بین المللی است، حفظ کند. یادآوری این مهم می باشد که پروتکل الحاقی توسط ایران بعنوان بخشی از تعهدات این کشور در برجام اجرا می شود. ازاین رو از دست دادن برجام به مفهوم از دست دادن پروتکل الحاقی خواهد بود.
آمریکا از ۱۸ اردیبهشت ۹۸ که از برجام خارج شد به دشت در تلاش است تا ضمن تشکیل ائتلافی ضد این توافق تاریخی، دیگر اعضای برجام را هم به خروج از آن ترغیب و تهدید کند. شاید ناامیدی از به ثمر نشستن این تلاش ها بود که باعث شد پمپئو نشست شورای امنیت را در میانه مباحثات ترک کند.
دولت ترامپ که رسما از برجام خارج شده، هنوز هم از دستاوردهای این توافق حتی منهای آمریکا، نگران است چونکه بدرستی واقف است که دستاوردهای اقتصادی، سیاسی و امنیتی این توافق تاریخی، بیشتر متوجه جمهوری اسلامی ایران و به نفع صلح و ثبات منطقه خاورمیانه است و بیشتر از آنکه برای واشنگتن سودآورد باشد، به سود طرف های اروپایی برجام و چین و روسیه خواهد بود چونکه استقرار صلح، امنیت و ثبات در منطقه خاورمیانه، علاوه بر آنکه راه را بر ادامه حضور اشغالگرانه واشنگتن می بندد و بازار فروش سلاح آمریکا را کساد می کند، خطری جدی برای موجودیت رژیم صهیونیستی به حساب می آید.
رژیم صهیونیستی هم که ادامه حیات خویش را در ناامنی و بی ثابتی منطقه می داند، در کنار دولت ترامپ برای ذبح برجام دست و پا می زند. طرح ادعاها و اتهامات واهی ضد فعالیتهای صلح امیز هسته ای تهران که الفبای آن در کاخ سفید و تل آویو نوشته شده، بخشی از توطئه ها برای به مسلخ بردن برجام است.
جمهوری اسلامی ایران با هدف ترغیب تروئیکای اروپایی برای انجام تعهدات برجامی شان مستقل از فشارهای آمریکا، از سال قبل چند گام در راه گاهش تعهدات خود در قبال این توافق برداشته اما رسما اعلام نموده است تمام این گام ها در مدت کوتاه (حتی در مدت چند ساعت) برگشت پذیر است و هر لحظه اروپایی ها به تعهدات برجام خود بخصوص در حوزه انجام فعالیتهای بانکی، تجاری و اقتصادی با ایران به طور موثر عمل کنند، تهران هم بار دیگر به تعهدات خود بازخواهد گشت.



منبع:

1399/04/14
17:00:16
5.0 / 5
2427
تگهای خبر: ائتلاف , اتهام , اقتصاد , حكم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
محفل