بازگشت آمریكا به سیاست نخ نمای چماق و هویج

بازگشت آمریكا به سیاست نخ نمای چماق و هویج

محفل: دولت بایدن می خواهد با ارائه کمترین مشوق ها و با بهره بردن از تهدید و تحریم، ایران را وادار به پذیرفتن شروط خود کند همان خواسته ای که ترامپ دنبال می کرد.


به گزارش محفل به نقل از ایرنا دولت بایدن پا جای پای ترامپ گذاشته است. البته با پیچیدگی بیشتر. ترامپ در سالهای حضور در کاخ سفید فقط از ابزار تحریم بهره برد هر چند ادعایش این بود که آماده گفت و گو و مذاکره با ایران برای دستیابی به توافقی بهتر است. ترامپ در دوران حضور در کاخ سفید در عمل سیاست فشار حداکثری را مقابل مردم ایران در پیش گرفت. ابایی هم از این نداشت که بگوید هدفش کشاندن ایران به میز مذاکره است هدفی که در نهایت محقق نشد.
با این وجود جو بایدن که سالها در ساختار قدرت حضور داشته رفتار پیچیده تری دارد. بایدن در زمان رقابت های انتخاباتی منتقد خیلی از سیاستهای یکجانبه گرایانه آمریکا بود در ایام اول حضور در کاخ سفید هم تعدادی از دستورات ترامپ را باطل کرد با این وجود تا جایی که به ایران مربوط است در سیاست های بایدن و ترامپ تغییر قابل اعتنایی رخ نداده است. ترامپ به زعم خود به دنبال دستیابی به توافقی بهتر با ایران بود که سیاست های منطقه ای و برنامه موشکی ایران را در برداشته باشد. بایدن هم از همین ابزار تحریم و فشار استفاده می نماید تنها تفاوتی که رخ داده این است که بایدن تلاش می کند سیاست فشار بر مردم ایران را با همکاری متحدان اروپایی خود ادامه دهد. برخی اقدامات نمادین را هم با کمک ابزارهای رسانه ای به رخ دنیا می کشد خودرا طرفدار دیپلماسی و گفت و گو نشان دهد. یکی از با اهمیت ترین رویکردهای دولت بایدن در قبال برجام این بودجه که آمریکا تحریم هایی که ترامپ در طول این مدت مقابل ایران اعمال کرده بود را رفع نخواهد کرد. انتظار می رفت آمریکا در راه احیای اعتبار از دست رفته از نقض تعهدات بین المللی خود دست بردارد اما اقدامات هفته های اخیر آمریکا نشانی از بازگشت به مسیر واقعی دیپلماسی را نشان نمی دهد.
هفته گذشته و بعد از آنکه ایران ضمن توافق با رئیس آژانس بین المللی انرژی هسته ای، با حفظ برخی نظارت ها از پروتکل الحاقی خارج شد، دولت بایدن چماق خودرا بالا برد و خواهان صدور یک قطعنامه توبیخی در شورای حکام آژانس مقابل ایران شد. هیات نمایندگی آمریکا در آژانس در گزارشی سه صفحه ای اعلام نمود که ابراز نگرانی از کارهای ایران کافی نیست بلکه باید تهران را بوسیله صدور قطعنامه در شورای حکام آژانس، وادار به همکاری کامل با بازرسان کرد.
تروئیکای اروپایی هم با پشتیبانی از موضع آمریکا برای تصویب قطعنامه ای در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی مقابل ایران، پیش نویس این قطعنامه را به نمایندگان ۳۵ کشور عضو این شورا ارایه داده اند. سه کشور اروپاییِ طرف برجام در پیش نویس قطعنامه خود، با پشتیبانی از موضع آمریکا، مدعی شده اند که ایران باید به نقض توافق هسته ای اختتام دهد.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان و علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در دو روز گذشته درباره عواقب تصویب این قطعنامه هشدار داده و گفته اند ایران واکنش جدی نشان خواهد داد.
آمریکا تلاش می کند با همکاری کشورهای اروپایی عضو برجام مذاکرات را به ایران بقبولاند. بعد از آنکه جمهوری اسلامی به پیشنهاد اتحادیه اروپا برای حضور در نشست با حضور کشورهای عضو برجام و آمریکا پاسخ منفی داد و اعلام نمود که زمان را برای برگزاری جلسه غیررسمی پیشنهادی اروپا مناسب نمی داند و ایالات متحده در گام نخست باید تحریم هایی را که دولت دونالد ترامپ به دنبال خروج از برجام مقابل تهران وضع کرده است، لغو کند. آمریکا باردیگر اعلام نمود که همچنان آماده مذاکره و گفت و گو است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز دوشنبه ۱۱ اسفند به خبرنگاران اظهار داشت: ما همچنان آماده یک دیپلماسی هدفمند برای بازگشت دوجانبه به تعهدات برجام هستیم. ما اما درباره شکل و چگونگی انجام این گفت وگوها اصرار و تعصبی نداریم. همانطور که به صراحت گفته ایم، ایالات متحده آماده دیدار و گفت و گو با ایران برای حل و فصل این مساله و بازگشت دوجانبه به تعهدات برجامی است.
این دعوت باردیگر به مذاکره در حالی انجام می شود پیش تر مقامات مختلف کشورمان با تاکید بر لغو تحریم ها اعلام نموده اند که پیش آن دلیلی برای گفت و گو وجود ندارد. اقدامات و سخنان اعضای دولت بایدن با منطق سیاست خارجی همخوانی ندارد چونکه از یک سو قبل از این خروج ترامپ از برجام و اعمال تحریم را اقدامی اشتباه معرفی کرده بود و الان با حفظ همان تحریم ها منافع و سیاست های خودرا پیش می برد.
در واقع دولت بایدن می خواهد با ارائه کمترین مشوق ها که لغو ممنوعیت های ساده، پس گرفتن مکانیسم شکست خورده ماشه و دعوت به مذاکرات با جمهوری اسلامی و با بهره بردن از تهدیداتی چون نتایج ناشی از تحریم های دولت ترامپ و تصویب قطعنامه شورای حکام مقابل جمهوری اسلامی، ایران را وادار به پذیرفتن شروط خود کند.
ایران از مذاکره و گفت و گو و تعامل گریزان نیست و در تمام سالهای اخیر که دولت آمریکا به تعهدات خود پشت کرده بود، ایران آماده تعامل و گفت و گو بود منتهی عملکرد دولت ترامپ اساسا جامعه جهانی را به صرافت انداخته بود که ترامپ به چیزی کمتر از فروپاشی ایران راضی نیست. در این شرایط طبیعی بود که چنین مذاکراتی اساسا شکل نگیرد. استدلال تهران در عدم پذیرش شرکت در نشست غیررسمی اعضای برجام هم از همین منطق تبعیت می کند واقعیت این است که آمریکا در دوره جدید تلاش می کند تا از میراث شوم ترامپ یعنی فشار حداکثری بر ملت ایران بهره برداری کند. با این منطق بعید است بایدن که بجای عمل به تعهداتش دست پیش گرفته است، بتواند گرهی از برجام باز کند. خواسته ایران در این بین تنها یک چیز است عمل به تعهداتی که سال ها و ماه ها برای آن مذاکره شده است.


1399/12/13
14:21:59
0.0 / 5
1331
تگهای خبر: انتخابات , تصویب , دولت , نمایندگی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۵
محفل