تهدید ایران دستاوردی برای ترامپ ندارد

تهدید ایران دستاوردی برای ترامپ ندارد

به گزارش محفل تنها یك ماه و نیم به انتخابات آمریكا باقی مانده و در این زمان كوتاه رئیس جمهوری همچنان آمریكا تلاش می كند با تهدید ایران را پای میز مذاكره بكشاند. اصراری كه كمتر كسی در بی نتیجه بودن آن تردید دارد.


به گزارش محفل به نقل از ایرنا، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در فاصله حدود ۴۵ روزه تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، همچنان در نظر سنجی ها از جو بایدن رقیب دموکراتش عقب است و این روزها به شدت به دنبال دستاوردی است تا این عقب ماندگی را جبران کند. ترامپ در انتخابات چهار سال قبل هم با تفاوتی اندک توانست هیلاری کلینتون را شکست دهد و حالا بار دیگر با شرایطی مشابه روبرو شده است. اوضاع داخلی آمریکا با وجود گسترش کرونا و تعطیل شدن کسب و کارها بگونه ای است که ترامپ شانس چندانی برای تغییر در وضعیت اقتصادی آمریکا ندارد بنابراین ترامپ و تیم سیاست خارجی او به دنبال دستاوردی در حوزه سیاست خارجی هستند. ترغیب برخی رهبران کشورهای عربی برای امضای توافق صلح با رژیم صهیونیستی تا تهدید ایران برای رسیدن به توافق تحمیلی همگی در این راستا قابل ارزیابی است.
در شرایطی که دولت ترامپ و رژیم صهیونیستی تلاش زیادی برای وارد کردن فشار اقتصادی، سیاسی و امنیتی بر جمهوری اسلامی ایران می کنند دستگاه دیپلماسی توانسته توطئه های آمریکا را بارها خنثی کرده کرده و مانع از ایجاد اجماع مد نظرآمریکا ضد ایران شود. همین مبحث سبب شده ترامپ در اوج استیصال به تهدید ایران روی آورد.
ترامپ در زمان تبلیغات انتخاباتی خود در دور اول اعلام نمود که از توافق هسته ای خارج شده و به توافق جدیدی با ایران می رسد. اما بعد از خروج از برجام با وجود فشارهای سخت اقتصادی و سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ نتوانسته ایران را وادار به نشستن پای میز مذاکره ای کند که شرایط غیراصولی آنرا آمریکا تعیین کرده بود. دولت ترامپ با وجود همراهی کاملا شفاف و صادقانه جمهوری اسلامی ایران در پرونده هسته ای، همچنان سیاست شکست خورده زور و تهدید را دنبال می کند تا به زعم خود ایران را مجبور به پذیرش خواسته های خود کند.
اکنون درحالی که تنها یک ماه و نیم به انتخابات آمریکا مانده است، ترامپ تلاش می کند با تهدید ایران را پای میز مذاکره بکشاند. ترامپ روز چهارم مهرماه در یک سخنرانی انتخاباتی برای شهروندان لاتین تبار در شهر دورال در ایالت فلوریدا با اشاره به این که ایران و ونزوئلا خواستار مذاکره و توافق با ایالات متحده هستند، اظهار داشت که او تا بعد از انتخابات سوم نوامبر صبر خواهد نمود و بعد از این انتخابات٬ شرایط را برای توافق با این کشورها سخت تر می کند.
رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرد، یک سال پیش من گفتم که شما یک انتخاب پیش رو دارید، یا الان وارد مذاکره شوید یا پس از انتخابات. پس از انتخابات توافقی خیلی سخت تر در کار خواهد بود.
این در شرایطی است که جو بایدن، نامزد دموکرات ها برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در مطلبی در روز ۱۳ سپتامبر رویکرد دونالد ترامپ در قبال ایران را به ضرر منافع آمریکا دانست. وی خاطرنشان کرد آمریکا با بازگشت به برجام می تواند زمینه مذاکرات بیشتر با ایران را فراهم آورد.
سخنان دونالد ترامپ آن هم در یک سخنرانی انتخاباتی نشان داده است او از یک سو به دنبال آن است که عدم توانایی خود در رسیدن به یک توافق با ایران را به نحوی توجیه کند و از طرفی جمهوری اسلامی را با تهدید وادار کند که پای میز مذاکره بنشیند. این در شرایطی است که مقامات و دیپلماتهای ایران بارها اعلام نموده اند که در صورت بازگشت آمریکا به برجام با آمریکا وارد مذاکره خواهند شد اما دولت ترامپ که از دانش دیپلماسی مرسوم در عرصه بین الملل حدودا بی بهره است گمان می کند که می تواند با قلدری کار خویش را پیش ببرد.
رئیس جمهور آمریکا بخصوص در ماههای اخیر همه تلاش خویش را کرد تا توافق هسته ای با ایران را پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ماه نوامبر نابود کند و این اقدام را بعنوان یک موفقیت به طرفداران خود و لابیهای ضد ایرانی ارائه نماید. حالا هم تهدید ایران و هیاهو بر سر توافق با ایران یک ابزار انحراف اذهان عمومی از بحران های چندگانه دیگری است که بر بر دوش ترامپ سنگینی می کند.
اما همانگونه که آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد چندی قبل در گفت و گویی اعلام نمود: «کشورها باید از هر امکانی برای حفظ برجام استفاده کنند. این توافق پیروزی دیپلماسی چند جانبه است. به عقیده من، کشورهای شرکت کننده در این توافق باید منتها تلاش خویش را برای حفظ این توافق هسته ای بکار ببرند.»
اقدام دولت ترامپ در فعال کردن مکانیسم ماشه و اعلام یکطرفه بازگشت تحریم ها توسط مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا سبب نشده است که برجام از نظر دیگر کشورها بی اعتبار شود بلکه با بیان پایبندی بقیه کشورهای عضو برجام آمریکا بیشتر از پیش منزوی شده است.
واقعیت این است که بخش اعظم سیاست خارجی دولت آمریکا تحت ریاست جمهوری ترامپ نامنظم، منجر به آشوب و تنش زا است، دولت ترامپ تنها تا جایی که منافعش تامین گردد به اصول دیپلماسی و مقررات بین المللی پایبند می ماند. اصل مهم برای آمریکای ترامپ که صرفاً خواسته هایش برآورده شود و در این راه حتی اگر قوانین بین المللی درعالی ترین سطح زیرپا گذاشته شود مشکلی نیست. ترامپ در این چند سال نشان داده که به نارضایتی و اعتراض حتی متحدان کلیدی آمریکا اهمیتی نمی دهد و تنها منافع خویش را دنبال می کند.
آمریکا برای مذاکره با ایران باید به برجام بازگردد و بطور قطع برجام پایه و اساس هر توافق احتمالی در آینده خواهد بود در این میان ترامپ با تهدید ایران تنها خویش را بیشتر از پیش بی اعتبار می کند.



منبع:

1399/07/06
18:48:53
5.0 / 5
1908
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
محفل