امام جواد (ع) اسوه علم، مبارزه و بخشش در سنین جوانی

امام جواد (ع) اسوه علم، مبارزه و بخشش در سنین جوانی

به گزارش محفل، یک کارشناس دینی اظهار داشت: امام جواد(ع)، نمونه ای برجسته از علم، مبارزه و سخاوت در جوانی است. ایشان در صورتیکه کودکی بیش نبود، به مقام امامت رسید و با دانش خود، حیرت همگان را برانگیخت.



صالح وزیری زاده در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به زندگی و خاصیت های این امام همام، از نقش مبارزاتی وی در سخت ترین دوران عباسیان تا داستان امامت در خردسالی و شبکه سازی اجتماعی-دینی امام جواد (ع) نکاتی را بیان کرد.

شناسنامه و دوران زندگی امام جواد (ع)


این کارشناس دینی اضافه کرد: نام مبارک نهمین امام شیعیان محمد، کنیه ایشان ابوجعفر و لقب مشهورشان جواد و تقی است. پدر بزرگوار ایشان، امام رضا (ع)، و مادرشان بانوی بزرگواری به نام خیزران بودند. درباره ی ولادت امام جواد (ع)، تاریخ دهم رجب سال ۱۹۵ هجری قمری در مدینه نقل شده است.
وی اضافه کرد: امام جواد (ع) در هشت سالگی به امامت رسیدند و بنابر نقل های معتبر، هفده سال امامت داشتند. در نهایت امام جواد (ع) در سن ۲۵ سالگی و در آخر ماه ذی القعده سال ۲۲۰ هجری قمری به شهادت رسیدند.
وزیری زاده اظهار داشت: در طول دوران امامت امام جواد (ع)، دو خلیفه عباسی حکومت می کردند: پانزده سال با خلافت مأمون و دو سال پایانی عمر با خلافت معتصم عباسی همزمان بود. در نهایت، بنا به تحریک معتصم عباسی -برادر مأمون عباسی- و با نقش آفرینی همسرشان، ام الفضل، امام جواد (ع) به شهادت رسیدند. وزیری زاده اضافه کرد: امام جواد (ع) دارای فضائل مختلفی بودند و امام رضا (ع) درباره ی ولادت ایشان فرمودند: «ولادت فرزندم جواد برای شیعیانم با برکت ترین ولادت بود.»
این کارشناس دینی اضافه کرد: یکی از مهم ترین نکات در سیره امام جواد (ع) همانند اجداد بزرگوارشان، مبارزه دائمی با ظلم، کفر، نفاق و استکبار بود. بااینکه خیلی از ائمه در وضعیت خفقان و اختناق قرار داشتند، هیچگاه دست از مبارزه برنداشتند، از شواهد روشن مبارزه ائمه، تبعید و اسارت های پی درپی آنان بود؛ مانند دعوت الزامی امام رضا (ع) به مرو، یا انتقال امام جواد (ع) به بغداد که این هجرت ها نشانه روشنی بر خط مبارزاتی ائمه بود.
وی اظهار داشت: یکی از چالش های ابتدای امامت امام جواد (ع)، خردسالی ایشان بود. این مسئله بهانه برخی مخالفان و حتی سبب تردید در بدنه شیعه شد، شیعیان برای حل این شبهه، جلسات پرسش و پاسخ مختلفی برگزار کردند و به بیان امروزی کرسی های آزاداندیشی راه انداختند تا امام جواد (ع) با پاسخ های دقیق و علمی، جایگاه امامت خودرا اثبات کند.
وزیری زاده با ذکر نمونه ای از اسحاق بن اسماعیل اظهار داشت: امام جواد (ع) با علم امامت و ارتباط غیبی خود، حتی از نیت قلبی سؤال کنندگان نیز آگاه بودند و پرسش ها را بطور کامل پاسخ می دادند.
این کارشناس دینی درباره ی ازدواج امام جواد (ع) با ام الفضل، دختر مأمون عباسی و نوه هارون، توضیح داد: این ازدواج به پیشنهاد مأمون و با اهداف سیاسی انجام شد. مأمون با این ازدواج در پی کنترل بیشتر بر امام و کسب مشروعیت در بین علویان بود و از طرف دیگر، می خواست بوسیله دخترش از احوالات و کارهای امام جواد (ع) باخبر شود. این ازدواج گرچه با مخالفت عباسیان و اطرافیان مأمون روبرو شد، اما مقدمات یکی از مناظرات معروف و سرنوشت ساز امام جواد (ع) را پدید آورد.
وی اظهار داشت: امام جواد (ع) با قبول این ازدواج توانست برای شیعیان فضای امن تری بوجود آورد و شبکه ولایی و شیعی را در جامعه توسعه دهد. این ازدواج همین طور منجر به طولانی تر شدن مدت امامت ایشان، رفع تهدیدهای مستقیم و حفظ آرامش نسبی برای پیروان دوده گردید و سبب شد شیعیان بتوانند استعداد و شبکه خودرا در جامعه حفظ کنند.
وزیری زاده اظهار داشت: یکی دیگر از اقدامات مهم امام جواد (ع)، تربیت شاگردان معتقد و اعزام آنها به نقاط مختلف جهان اسلام بود. امام جواد (ع) با تشکیل شبکه ولایی مخفی، قدرت نفوذ تشیع را تا دورترین نقاط چون ایران، عراق، حجاز و حتی مصر گسترش دادند. ایشان با این تدبیر توفیق یافتند تا نهضت شیعی را در مقابل حکومت عباسی حفظ و تقویت نمایند.
این کارشناس دینی به دلیلهای قرآنی این مسأله نیز اشاره نمود و اظهار داشت: همانطور که در زندگی پیامبرانی مانند حضرت عیسی (ع) و حضرت یحیی (ع) شاهد اعطای مقام نبوت در سن کودکی بودیم، امامت نیز می تواند به فردی در سن خردسالی اعطا شود و این مسئله با مبانی شیعه همخوانی دارد.
وی به یکی دیگر از جنبه های برجسته شخصیت امام جواد (ع) نیز اشاره نمود و اظهار داشت: لقب جواد یعنی بخشنده، در بین عموم مردم به ایشان معروف است. امام رضا (ع) تأکید داشت که فرزندش با مردم ارتباط نزدیک و کمک رسان داشته باشد و این منش در یعنی امام جواد (ع) برجسته شد. تا جایی که حالا خیلی از مؤمنین با توسل به مقام جود و کرامت ایشان حاجات خودرا طلب می کنند و از این طریق عنایات الهی دریافت می کنند.
وزیری زاده اشاره کرد: امام جواد (ع) بااینکه در سن کم به امامت رسیدند، اما با علم، تدبیر، شبکه سازی اجتماعی و جود و کرامت خود، جامعه شیعه را در سخت ترین شرایط هدایت کردند و بازهم الگوی معرفت، اطاعت و شفاعت برای دوست داران دوده (ع) هستند.


منبع:

1404/03/06
12:30:52
5.0 / 5
28
تگهای خبر: قم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
لینک دوستان محفل
محفل