دیروز در مذاكرات وین چه گذشت؛
طولانی ترین دور گفت وگوها، حاصل تعلل آمریکا در تصمیم گیری
محفل: در صورتیکه همه مذاکره کنندگان در انتظار تصمیم سیاسی آمریکا هستند و تنها در صورتی می توان آینده ای را برای گفت وگوهای وین متصور بود که واشنگتن تصمیمات لازم را به ویژه در زمینه رفع تحریم ها بگیرد، آمریکا با تعلل در تصمیم گیری موجب تطویل مذاکرات شده است.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، برگزاری جلسات دو جانبه و چندجانبه در وین برای دور هشتم مذاکرات همچنان ادامه دارد و هیات ها و مذاکره کنندگان کشورها همچنان به دیدارها و رایزنی های دیپلماتیک خود یا محوریت لغو تحریم ها می پردازند.
در همین راستا، علی باقری مذاکره کننده ارشد کشورمان روز گذشته (دوشنبه) با انریکه مورا هماهنگ کننده اروپایی دیدار و گفت وگور کرد.
هیات مذاکره کننده کشورمان در ادامه دیدارهای روز گذشته، در جلسه ای چندجانبه با مذاکره کنندگان اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی در وین دیدار نمود.
روز یکشنبه نیز چند دیدار دوجانبه میان باقری و مورا و همین طور جلساتی میان روسای هیأت های ایران، روسیه و چین برگزار شده بود.
علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه که جهت شرکت در مذاکرات رفع تحریم ها به وین سفر کرده است عصر دوشنبه (به وقت محلی) با الکساندر شالنبرگ وزیر امور خارجه اتریش دیدار نمود.
وزیر امور خارجه اتریش ساعاتی قبل از این دیدار هم با رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران دیدار کرده بود. وزارت امور خارجه اتریش با اشاره به این دیدار عنوان نمود که مذاکرات وین به لحظات حساس رسیده است. در حساب توئیتری وزارت امور خارجه آمده است که دو طرف در مورد این که چگونه می توان این روزهای سرنوشت ساز را گذراند گفت و گو کردند.
همانند ابتدای مذاکرات، همه چیز در وین به تصمیم سیاسی آمریکا بستگی دارد و در صورتیکه به تعهدات خود ذیل برجام که همان لغو تحریم ها است عمل کند، دستیابی به یک توافق خوب در کوتاه مدت در دسترس خواهد بود.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان روز گذشته در کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه ایرلند در این زمینه اظهار داشت: ما معتقدیم که اگر طرف آمریکایی و سه کشور اروپایی در بازگشت به اجرای کامل تعهداتشان ذیل برجام جدی باشند، رسیدن به یک توافق خوب در کوتاه مدت دردسترس است.
وزیر امور خارجه کشورمان با اعلان اینکه ما رسیدن به یک توافق خوب را در دسترس می دانیم، اظهار نمود: معتقدیم که ابتکارات و پیشنهادات عملی مثبت و سازنده که جمهوری اسلامی ایران عرضه کرده، راه را برای رسیدن سریع به چنین توافقی هموار کرده است.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در نشست خبری اشاره نمود که آنچه در وین باقی مانده در مورد موضوعات کلیدی است و توافق در وین منتظر تصمیمات سیاسی طرف مقابل است. تهران تصمیمات سیاسی خودرا سال ها پیش گرفته و در برجام باقی مانده است. ما منتظر این هستیم که پاسخ ابتکارات و پیشنهادات ایران را بگیریم.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در تماس تلفنی با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان درباب وضعیت پیرامون برنامه جامع اقدام مشترک در مورد برنامه هسته ای ایران (برجام) در ارتباط با مذاکرات وین برای احیا و اجرای برجام در حالت اولیه تایید شده از طرف شورای امنیت سازمان ملل تبادل نظر کردند.
وزیران خارجه ایران و روسیه به پیشرفت قابل توجه به دست آمده در این حوزه بسیار مهم اشاره کردند.
وزیر امور خارجه روسیه ضمن تقدیر از ابتکارات و رویکرد سازنده جمهوری اسلامی ایران در جریان مذاکرات وین، بر ضرورت ادامه رایزنی ها و گفت وگوها بین طرف های مختلف مذاکرات وین جهت بررسی متون و پیشنهادات و دستیابی به توافق اصرار کرد.
در روزهای گذشته وانگ کوان مذاکره کنند ارشد چین در وین نیز از ارائه بسته پیشنهادی ایران در وین آگاهی داد و اظهار داشت: همه اتفاق نظر داریم که به مرحله نهایی رسیده ایم؛ خصوصاً آنکه همکاران ایرانی بسته نهایی خودرا ارائه دادند.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه نیز درباره این بسته پیشنهادی اظهار داشت: یک سری پیشنهادات از طرف ایران و یکسری پیشنهادات از طرف طرف های مقابل داده شده است و چیز عجیبی نیست و اینها در فرآیندهای مذاکراتی طبیعی است.
اما عدم انعطاف پذیری آمریکا در پذیرش شروط ایران برای بازگشت این کشور بر سر میز مذاکرات، سبب شده است که مذاکره کنندگان کشورمان برای پیشبرد دستورالعمل های منطقی و قانونی تهران کار سختی در پیش داشته باشند.
دریابان علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان بعد از گفت وگوی تلفنی با علی باقری مذاکره کننده ارشد کشورمان در وین، در توییتی نوشت: گفت وگوی تلفنی امشب با دکتر باقری (مذاکره کننده ارشد کشورمان) دو گزاره را درباره مذاکرات وین در ذهن من قطعی کرد:
۱. افزایش لحظه به لحظه سختیِ کار مذاکره کنندگان ایران برای پیشبرد دستورالعمل منطقی و قانونی تهران
۲. ادامه «نمایش» ابتکار عمل از طرف طرف های غربی برای فرار از تعهدات
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان همین طور در توییت دیگری درباره نتیجه گفت وگوها در وین در توییتی نوشت: مذاکرات وین به مرحله ای رسیده که می توان در مورد نتیجه آن با قطعیت و بدون نیاز به گمانه زنی اعلام نظر کرد.
دریابان شمخانی افزود: تصمیم سیاسی آمریکا برای تحقق یا استنکاف از پذیرش الزامات شکل گیری توافق قابل اتکاء و پایدار برمبنای اصول پذیرفته شده در برجام، می تواند جایگزین گمانه زنی ها شود.
مذاکرات وین بعد از ۱۰ روز وقفه، بار دیگر از روز سه شنبه گذشته شروع شده است و در همین خصوص دیدارهای دو جانبه و چندجانبه میان مذاکره کنندگان ارشد کشورها و همین طور به موازات آن، جلسات کارشناسی برگزار می گردد.
ایران دستور کار خودرا در وین مشخص کرده و تصمیمات سیاسی خودرا گرفته است و حالا زمان آن رسیده که آنان با اتخاذ تصمیمات سیاسی، برای رسیدن به توافق نهایی اقدام نمایند.
تحرکات اخیر و اخباری که از وین می رسد، نشان میدهد که همه مذاکره کنندگان در انتظار تصمیم سیاسی آمریکا هستند و تنها در صورتی می توان آینده ای را برای گفت وگوهای وین متصور بود که واشنگتن تصمیمات لازم را خصوصا در زمینه رفع تحریم ها بگیرد. اما آمریکا با تعلل در تصمیم گیری موجب تطویل مذاکرات شده است.
چندی پیش نیز مذاکره کنندگان چین، روسیه و اتحادیه اروپا از تعلل تیم آمریکایی برای اتخاذ تصمیم سیاسی گلایه کرده بودند.
بهتر است دولت آمریکا بجای تعیین ضرب الأجل های مصنوعی که دائماً نیز درحال تغییر هستند، بر اتخاذ تصمیمات لازم و پیشبرد گفت وگوها تمرکز کند و از ادعاها و اظهارات غیرواقعی دست بردارد.
وزیر امور خارجه کشورمان همین طور در مورد زمان اختتام مذاکرات وین اظهار داشت: تهدید و هشدار طرف های مقابل تعیین کننده نقطه پایانی مذاکرات نخواهد بود؛ بلکه واقعیات میز مذاکره، میزان جدیت و اهتمام طرف های غربی و آمریکایی برای بازگشت به تعهداتشان، تعیین کننده زمان اختتام مذاکره و یا رسیدن به یک توافق خوب خواهد بود.
در شرایط فعلی مذاکرات وین به نقطه دشوار و پیچیده خود رسیده و جنگ اراده ها شروع شده است.
دور هشتم مذاکرات که از ۶ دی ماه در وین شروع شده، یکی از طولانی ترین دورهای مذاکرات است و شرکت کنندگان سرگرم تکمیل پیش نویس متن توافق و تصمیم گیری در مورد برخی موضوعات اختلافی بوده اند.