در گفت وگو با محفل؛

کارشناس آمریکایی: تحریم های واشنگتن برگرفته از خوی گانگستری است

کارشناس آمریکایی: تحریم های واشنگتن برگرفته از خوی گانگستری است

«بردلی بلانکنشیپ» اعتقاد دارد استفاده آمریکا از تحریم ها چیزی شبیه فیلم های مافیایی است که در آن گانگسترهایی را می بینید که با هم دشمنی دارند؛ بدین سبب آنها خانواده دشمن خودرا بعنوان اهرم فشار می ربایند؛ این ذهنیت گانگستری مشابه همان کاری است که ایالات متحده انجام می دهد.


کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد بتازگی برای آمریکای لاتین و دریای کارائیب (CEPAL) گزارش سالانه خودرا منتشر نموده است. این نهاد آینده اقتصادی خوب و امیدوارکننده ای را برای کشورهایی مانند کوبا، ونزوئلا و نیکاراگوئه پیش بینی کرده است.
در این گزارش پیش بینی شده اقتصاد کوبا در سال ۲۰۲۲ به میزان ۳.۵ درصد رشد خواهد کرد؛ همین طور اقتصاد ونزوئلا و نیکاراگوئه نیز شاهد رشد ۳ درصدی خواهند بود. این ارقام همگی بالاتر از میانگین رشد منطقه ای ۲.۱ درصدی برای آمریکای لاتین و کارائیب هستند و حتی آماری بالاتر از رشد اقتصادهای بزرگی مانند برزیل و شیلی به شمار می روند.
همچنین، بانک «کردیت سوئیس» (Credit Suisse) نیز پیش بینی کرده اقتصاد ونزوئلا می تواند در سال ۲۰۲۲ میزان رشد خودرا به ۴.۵ درصد برساند. بر اساس گزارش این نهاد مالی معتبر اروپایی، رشد سال ۲۰۲۱ این کشور حتی می تواند به ۸.۵ درصد برسد. «نیکلاس مادورو» رییس جمهوری ونزوئلا نیز به کنگره این کشور گزارش داد که اقتصاد آن در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۱ به میزان ۷.۶ درصد رشد کرد و به احتمال زیاد این رقم برای کل سال میلادی گذشته به سبب افزایش صادرات، تا بیش از چهار درصد خواهد رسید.
نکته قابل توجه در مورد این ارقام آنست که اقتصاد ونزوئلا بعد از تجربه تورم سرسام آور به سمت رونق درحال حرکت است؛ این بدان مفهوم است که با وجود تحریم های یکجانبه ایالات متحده بعنوان بزرگترین اقتصاد جهان، این کشور رشد اقتصادی را تجربه می کند.
شرایط مورد اشاره این پرسش را به وجود می آورد که آیا تحریم های آمریکا به اندازه گذشته مؤثر است یا خیر؟ بنظر می رسد که پاسخ این سوال منفی باشد.
در این ارتباط پژوهشگر ایرنا با «بردلی بلانکنشیپ» کارشناس آمریکایی مسائل بین الملل گفت وگویی را انجام داد.




از نظر بلانکنشیپ، مدت هاست زوال قدرت آمریکا مشهود شده؛ ضمن آنکه تشکیل اتحادهای تازه از کشورهای ضدآمریکایی سبب تضعیف قدرت و سلطه جهانی واشنگتن و حتی جایگزینی آن در سطح بین الملل خواهد شد. به باور وی به زودی دلار و سیستم مالی جهانی که بر طبق این ارز آمریکایی پایه گذاری شد نیز دگرگون خواهد شد.
تفکر گانگستری کاخ سفید
ایرنا: هدف آمریکا از تحریم کشورهای جهان چیست؟ آیا این هدف دنبال نمی گردد تا مردم آن کشورها تحت فشار قرار گیرند و در مقابل دولت خود بایستند؟
بلانکنشیپ:
بله، تحریم های ایالات متحده دقیقاً همانطور که مقام های ایالات متحده در اسناد از طبقه بندی خارج شده اعتراف کرده اند و حتی گاهی آشکارا در رسانه ها بیان شده است، برای این هدف به کار گرفته می شوند که دولت ها را بی ثبات کنند و برای دامن زدن مخالفت مردم با دولت های خود طراحی شده اند.
تحریم های آمریکا با ذهنیتی گانگستری وضع می شود؛ کاخ سفید برای تحریک مردم مقابل دولت هایشان از تحریم استفاده می نماید. این رفتار چیزی شبیه فیلم های مافیایی است که در آن گانگسترها را می بینید که با هم دشمنی دارند، بدین سبب آنها خانواده دشمن خودرا بعنوان اهرم فشار می ربایند. این ذهنیت گانگستری مشابه همان کاری است که ایالات متحده انجام می دهد.
ایرنا: چرا با وجود این که ایالات متحده شاهد مرگ کودکان و زنان بر اثر سوء تغذیه در یمن و افغانستان است، آمریکا قسمتی از تحریم ها مقابل این دو کشور را لغو نمی کند؟
بلانکنشیپ:
از نظر فنی، حداقل در مورد افغانستان و دارایی هایی که در ایالات متحده بلوکه کرده است، موانع قانونی وجود دارد. بعنوان نمونه، گروه طالبان نمی تواند به این دارایی ها دسترسی داشته باشد برای اینکه تا آن زمان که ایالات متحده دولت طالبان را به رسمیت نشناسد نمی تواند هیچ ادعای قانونی نسبت به این دارایی ها داشته باشد. البته، واقعیت میدانی این است که طالبان حالا افغانستان را کنترل می کنند و به اعتقاد من واقعیت باید سیاست را هدایت کند و نه برعکس.
خلاصه اینکه، ایالات متحده در هیچ یک از دو کشور افغانستان و سوریه تحریم ها را لغو نخواهد کرد برای اینکه تصمیم ندارد واقعیت را همان گونه که وجود دارد قبول کند؛ یعنی واشنگتن نمی پذیرد که تلاش هایش برای تحمیل این که چه کسی یک کشور را کنترل کند، شکست خورده است. به نظر من، خصوصاً نمونه سوریه در این پرونده برجسته است.
تحریم ها تاثیرگذاری خودرا از دست داده اند
ایرنا: آیا تحریم ها اثری را که باید داشته باشند، دارند؟
بلانکنشیپ: بی تاثیر بودن تحریم ها به تدریج درحال آشکار شدن است. پیش بینی می شود کشورهایی مانند کوبا، ونزوئلا و نیکاراگوئه که از طرف تحریم های ایالات متحده برای چند دهه به شدت تحت فشار قرار گرفته اند، شاهد رشد تولید ناخالص داخلی بی سابقه ای باشند یا این که تعدادی از آنها هم اکنون شاهد این رشد هستند. آنها رشدی حتی بالاتر از کشورهای منطقه خودرا حالا تجربه می کنند.
روسیه و چین توانایی به چالش کشیدن ایالات متحده از نظر نظامی را دارند و درحال کوشش برای توسعه یک شبکه مالی بین المللی مستقل برای دور زدن تحریم های ایالات متحده و جایگزین هایی برای سوئیفت و دلار آمریکا هستند. کشورهایی همسایه سوریه که حتی برخی مانند اردن از متحدان کلیدی ایالات متحده در منطقه به شمار می روند، با دمشق رابطه برقرار می کنند و از آمریکا می خواهند تا در مورد تحریم سوریه مستثنی شوند. کشورهایی مانند ونزوئلا و ایران را می بینید که اتحادهای تجاری می سازند. کشورهایی مانند روسیه و چین را می بینید که توانایی به چالش کشیدن ایالات متحده از نظر نظامی را دارند و درحال بررسی گزینه هایی برای توسعه یک شبکه مالی بین المللی مستقل برای دور زدن تحریم های ایالات متحده هستند؛ آنها همچون به دنبال جایگزین هایی برای سوئیفت و دلار آمریکا هستند.
البته، تحریم ها هنوز هم در بعضی از مکان های لطمه پذیر مانند یمن و افغانستان تأثیر مورد نظر را دارند؛ شکی نیست، اما این روند غیرقابل انکار است که تحریم های ایالات متحده درحال از دست دادن کارآمدی خود هستند.
ایرنا: تشکیل ائتلاف های جدید مانند ایران و روسیه یا بین ایران و چین چگونه بر سیاست های تحریمی آمریکا موثر خواهند بود؟
بلانکنشیپ:
حالا شاهد شکل گیری اتحادهای نظامی بین ایران، چین و روسیه هستیم. بتازگی شنیدم که «په په اسکوبار» روزنامه نگار شناخته شده برزیلی متوجه شده که «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه ممکنست در جریان بازی های المپیک زمستانی ۲۰۲۲ در پکن، تشکیل یک اتحاد نظامی بزرگ با چین را اعلام نماید. این مبادرت به صورت قطعی سبب هراس شدید واشنگتن می شود برای اینکه مفسرین نظامی در ایالات متحده سال ها پیش پیش بینی کرده بودند که جنگ همزمان در دو جبهه با روسیه و چین غیرقابل پیروزی است. بدون تردید این محاسبات تغییری نداشته است و احتمالاً ایالات متحده نمی تواند به تنهایی در هیچ یک از جبهه ها پیروز شود؛ واشنگتن حتی در مقابل قدرت های منطقه ای همچون ایران هم توانایی چندانی ندارد.
چشم انداز تشکیل یک اتحاد نظامی بزرگ میان روسیه و چین سبب هراس شدید واشنگتن شده است. به هر حال، قدرت دیپلماتیک-نظامی به مفهوم قدرت اقتصادیست و برعکس. این دقیقا همان روندی است که از آن بعنوان ژئوپلیتیک یاد می شود. سیاست های تحریمی ایالات متحده، از قضا، با تقویت اتحادها که روزی نظام جهانی چند قطبی و چندجانبه را مستحکم می کردند، حالا نابودی هژمونی جهانی ایالات متحده را تسریع کرده اند. این روند بجای آنکه کشورها را از هم دور کند، آنها را به یکدیگر نزدیکتر کرده است.
جالب اینجاست که در مورد روسیه و چین، دیپلمات های آمریکایی از دولت ایالات متحده خواسته اند که روسیه و چین را بوسیله مشغول کردن روسیه به امور آسیا و خارج ساختن مسکو از اروپا، از یکدیگر جدا کند. این سیاست به شدت نتیجه معکوس داشته است.
ایرنا: اگر اهرم تحریم ها از ایالات متحده آمریکا گرفته شود این کشور چگونه می تواند قدرت خودرا بر کشورهای جهان تحمیل کند؟ آیا آنها می توانند برای هر کاری از ارتش استفاده کنند؟
بلانکنشیپ:
واقعیات تنها به این امر مربوط نمی شود؛ اهرم های سختی که ایالات متحده برای تأثیرگذاری بر رویدادهای جهانی استفاده می نماید، رو به زوال است و تحولات افولی تمام عیار و در طیف گسترده ای از حوزه ها را نشان می دهند. ایالات متحده هر تلاشی را هم انجام دهد اما نمی تواند مانع روند پوسیدگی و تباهی خود شود. شاید ایالات متحده یک قدرت نظامی باقی بماند اما در واقعیت، این کشور حالا در راه شکست در رقابت جهانی در حوزه فناوری، نوآوری علمی و حتی مالی جهانی قرار دارد.
شاید ایالات متحده یک قدرت نظامی باقی بماند اما در واقعیت، این کشور حالا در راه شکست در رقابت جهانی در حوزه فناوری، نوآوری علمی و حتی مالی جهانی قرار دارد.آمریکایی ها مدت هاست که به دنبال کسب برتری و تسلط همه جانبه هستند اما می توانم بگویم که قرار دادن همه کارت هایشان روی میز کار عاقلانه ای نیست. آمریکایی ها در همه دوره ها از طیف کاملی از توانایی های خود استفاده می نمایند و هیچ محدودیتی برای خود قائل نیستند و کاملا بی رحم هستند. با این وجود وقتی می بینید قدرت آمریکا در یک حوزه خاص رو به افول نهاده، این دقیقا همان اتفاقی است که درحال رخ دادن است.
یک پاسخ ساده به این پرسش آنست که ایالات متحده با از دست دادن توانایی خود برای وادار کردن کشورها بوسیله تحریم های یکجانبه، نمی تواند سلطه خودرا بر جهان حفظ کند؛ این تحولات به مفهوم جایگزین شدن مکانیسم های مالی جهان و اختتام دادن به سلطه دلار است. معتقدم این اتفاق به زودی رخ خواهد داد و برای فرا رسیدن آن روز، شادمان هستم.



منبع:

1400/11/11
13:04:03
5.0 / 5
1095
تگهای خبر: ائتلاف , اقتصاد , پرونده , حكم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
محفل