در هفت روز مذاكرات چه گذشت؛
پیشنهادات شفاف و واضح ایران روی میز مذاکره
محفل: مذاکرات وین این روزها در حالی با برگزاری جلسات طولانی و پی درپی میان هیات های مذاکره کننده پیگیری می شود که ایران پیشنهادات خودرا برای تسریع در روند مذاکرات بطور واضح و شفاف روی میز قرار داده تا طرف های مقابل بتوانند اراده جدی خودرا برای پذیرش سازوکارهای مد نظر ایران نشان دهند.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، برآیند اظهارات مذاکره کنندگان در دور هشتم مذاکرات رفع تحریم ها در وین نشان داده است که در ایام اخیر موضوعات اختلافی میان طرف ها کاهش داشته و روند مذاکرات رو به پیشرفت است.
مذاکرات لغو تحریم ها در وین روز گذشته یکشنبه نیز مانند روزهای گذشته و برمبنای آنچه که در آخرین جلسه کمیسیون مشترک تصمیم گیری شده است، دیدارهایی میان انریکه مورا معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، مذاکره کنندگان ارشد سه کشور اروپایی و علی باقری مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران انجام شد.
این دیدار در هتل کوبورگ وین محلی که مذاکرات رفع تحریم ها جریان دارد اجرا شد. همین طور رایزنی های کارشناسی نیز در قالب های دو و چندجانبه ادامه داشت.
دیدارهای باقری با طرف های اروپایی درحالی انجام شد که نمایندگان انگلیس و آلمان در مذاکرات تغییر کرده اند. گفته می شود که تغییر نماینده آلمان به علت روی کار آمدن دولت جدید این کشور و تغییر نماینده انگلیس نیز به علت بازنشستگی مذاکره کننده قبلی صورت گرفته است.
علی باقری مذاکره کننده ارشد کشورمان در آخرین ارزیابی خود از روند مذاکرات گفته بود که گفت وگوها خوب پیش می رود و رو به پیشرفت است.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان عصر یکشنبه در گفت و گو با یک برنامه تلویزیونی درباره مذاکرات وین اظهار داشت: وظیفه تیم اقتصادی این است که در امتداد بی اثر کردن تحریم ها عمل کند. یعنی قرار نیست سال ها معطل مذاکرات وین بمانیم. در جلسات دولت هم به همکاران گفتم وظایف ذاتی خودرا با فرض این که تحریم ها به همین شکل خواهد بود، دنبال کنند. تاکید رئیس جمهوری هم این است که تیم اقتصادی نگاهشان به وین نباشد و کشور را به مذاکرات گره نزنیم.
وی افزود: وظیفه ما در بخش اول، کمک به ارزآوری و تقویت دیپلماسی اقتصادی می باشد. بخش دیگری از وظیفه ما هنر دیپلماسی در میز مذاکره است که وظیفه ذاتی وزارت خارجه می باشد. با منطقی متین و قوی مذاکرات را ادامه می دهیم و راهکارهای قابل توجهی را در مذاکرات به طرف مقابل ارایه داده ایم. دولت آقای رییسی عمل گرا است، پس در مذاکرات مصمم هستیم با رفتاری عملگرایانه مبتنی بر منافع ملی که رویکرد دولت سیزدهم است؛ بتوانیم مذاکرات را به نتیجه برسانیم.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: پیشنهادات ما شفاف و واضح روی میز مذاکره است. طرف های مقابل ما خصوصاً غربی ها باید حسن نیت نشان دهند. در مسافرت به نیویورک، تعدادی از افراد نزدیک به رئیس جمهوری ایالات متحده دنبال مذاکره در نیویورک بودند، من گفتم شما نشانه و رفتاری که در عمل نشان دهد که رفتارتان در قبال ایران تغییر کرده را از خودتان بروز دهید. اگر صداقت در گفتگو دارید، پول های توقیف شده ما در خارج از کشور را (۱۰ میلیارد دلارش را) به نشانه حسن نیت ما برای برگشت به برجام آزاد کنید.
وی اظهار داشت: رسیدن به ادبیات مشترک در ۲ دور اول مذاکرات سخت بود. تمام مذاکرات ۶ دور قبل در جلوی ما قرار دارد اما در عین حال ما هم پیشنهاداتی داریم. یعنی اصلا تعارف نداریم و به طرف های مذاکرات گفته ایم که این حق طبیعی ما است که بعنوان دولت جدید بر توافقات دولت قبلی، مروری داشته باشیم. رویکرد دولت قبل شتاب زدگی در آخر بود. اصلا فرصتی برای اشتباه نداریم و با دقت به وظایفمان در میز مذاکره عمل خواهیم کرد.
امیرعبداللهیان افزود: در همین مذاکرات، در تبادل NON PAPER بین ایران و آمریکا، طرف آمریکایی ۱۰ امتیاز برای خود ذکر می کند و یک امتیاز بصورت نسیه می خواهد به ایران بدهد. طبعا میز مذاکره ساده ای نیست، اما ابتکارات طرف ایرانی و مذاکرات صورت گرفته، ما را در راه مناسب و خوبی قرار داده است. ما به توافق خوب نزدیک شده ایم، اما این توافق خوب را می توانیم در کوتاه مدت به نتیجه برسانیم یا نه، می بایست در طرف مقابل مورد پیگیری قرار گیرد. اعلام کردیم که اگر حسن نیت و اراده جدی دارند، همه چیز روشن است. اگر همه طرف های ما به تعهدات خود در برجام برگردند (که ناقضین برجام بطور ویژه آمریکا است که از برجام خارج شده و سه کشور اروپایی که از آمریکا تبعیت کردند) ما نیز به نقطه توافق برجام بر می گردیم.
وی اضافه کرد: امیدوار هستم هرچه سریعتر توافق خوب در مقطع زمانی کوتاه شکل بگیرد. دنبال فرسایشی کردن مذاکرات نیستیم و حاضر هم نیستیم که ۱۰ امتیاز بدهیم و یک امتیاز بگیریم. حتما برای ما مهمست که از حقوق و منافع کشورمان دفاع نماییم. منطق مذاکره بده، بستان است. اگر اراده جدی داشته باشیم می توانیم در کوتاه ترین زمان به یک توافق خوب برسیم. در وضعیت حال، روند را مثبت و رو به جلو ارزیابی می نماییم. اما در نقطه روز گذشته، فرانسه نقش پلیس بد را بازی می کرد اما امروز رفتار معقولی دارد. روز گذشته طرف آمریکایی مطالبات غیرقابل قبولی داشت اما امروز تصور می نماییم طرف آمریکایی در NON PAPER های خود، با واقعیت های صحنه وفق پیدا کرده است. در نهایت، توافق خوب، توافقی است که همه طرف ها احساس رضایت داشته باشند.
وزیر امور خارجه اظهار داشت: در داخل کشور نیز این توافق برای توجه به منافع ملی وجود دارد. در جلسات دو ماه گذشته با تمام سردبیران و مدیران مسئول تمامی رسانه ها(چپ، راست، مستقل و...) صرف نظر از گرایش ها، اصحاب رسانه تا این لحظه در مجموع با نگاه به منافع ملی، اتفاق نظر خوبی داشتند و پشتوانه خوبی برای ما هستند. همه برای ایران پیشرفته، توسعه یافته و متحد دل می سوزانند.
دیروز شبکه خبری المیادین نیز به نقل از هیئت ایرانی مذاکرات هسته ای در وین گزارش داد که «مذاکرات به کندی پیش می رود و هنوز به مرحله توافق نرسیده است».
در ادامه گزارش المیادین آمده که «طرف اروپایی در مذاکرات وین، کُند حرکت می کند.»
هیئت ایرانی مذاکرات وین به المیادین اظهار داشت: «هدف ما دستیابی به توافق دائم است و مذاکرات در اینباره ادامه خواهد داشت.»
مذاکره کننده ارشد روسیه در توئیتی ضمن اشاره به این که در روند مذاکرات وین پیشرفت هایی صورت گرفته است، اظهار داشت: مسکو با ارزیابی ایران درباره کاهش تعداد پرانتزها که موارد اختلافی در پیش نویس توافق به حساب می آید اشتراک نظر دارد.
اولیانوف اضافه کرد: دست یابی به نتیجه دلخواه نیازمند زمان و تلاش است.
روز گذشته روزنامه رای الیوم به نقل از منابع ویژه گزارش داد که بعد از ۹ دور طاقت فرسای مذاکرات هسته ای در وین پایتخت اتریش، مذاکرات در این دور به سمت یک نتیجه قطعی پیش رفت و بنا به اطلاعات اختصاصی روزنامه، این توافق عملا حاصل شده است و تمام موانع دورهای گذشته، برطرف شد.
رای الیوم به نقل از منابع باخبر نوشت: مذاکرات در این دور به توافقی موقت به مدت دو سال رسید که مرحله راستی آزمایی و اعتمادسازی بشمار می رود که برمبنای آن آمریکا تمامی تحریم های اعمال شده مقابل ایران در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ را لغو خواهدنمود.
اما یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، گزارش رای الیوم درباره مذاکرات وین را تکذیب نمود و اظهار داشت: گزارش و ادعای رای الیوم، غلط و ساختگی است.
بر اساس آنچه که به گوش می رسد، قریب به اتفاق هیئت های مشارکت کننده در گفت وگوها، به رو به جلو بودن مذاکرات را دارند و در صورتیکه طرف های غربی دست از مقصر نمایی ایران و تعیین اولتیماتوم های ساختگی بردارند، زمان زیادی تا احیای توافقات سال ۹۴ باقی نمانده است.
ایران تاکید دارد هرچقدر طرف مقابل آمادگی جدی تری برای لغو تحریم ها داشته باشد و اراده جدی تری برای پذیرش ساز وکارهای مد نظر جمهوری اسلامی ایران در لغو تحریم ها داشته باشد زمان دست یابی به توافق نهایی کوتاه تر خواهد شد.
مذاکرات لغو تحریم ها، ششم تا نهم دی ماه در وین برگزار شده و بعد از یک وقفه کوتاه سه روزه به علت تعطیلات سال نو میلادی، در ۱۳ دی ماه مجدداً در وین شروع شده و همچنان در جریان است.