آزادی پول های بلوکه شده مطالبه حقوقی ایران

آزادی پول های بلوکه شده مطالبه حقوقی ایران

به گزارش محفل مطالبه منطقی و حقوقی ایران از کره جنوبی برای پرداخت بدهی خود تابحال با وعده های بی عمل روبرو شده، کره جنوبی در سه سال قبل به بهانه تحریم هشت میلیارد دلار پول ایران را بلوکه کرده و در انتظار اجازه متحدان آمریکایی خود است، این اقدام میتواند در آینده روابط دوکشور اثرگذار باشد.


به گزارش محفل به نقل از ایرنا، دارایی های ایران سال هاست که در بانکهای برخی کشورهای غربی و متحدان شرقی آنها مانند انگلیس، آمریکا، کره جنوبی و ژاپن بلوکه شده است، پول هایی که اگر در چرخه اقتصادی کشورمان قرار می گرفت، منافع بسیاری به همراه داشت. دولت سیزدهم از شروع به کار خود بر مطالبه اموال بلوکه شده کشورمان تاکید کرد، اوایل شهریور ماه محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور از تماس تلفنی آیت الله رئیسی با برخی همتایان خارجی با هدف گشایش در پول های بلوکه شده ایران اطلاع داد و مسؤلان و مذاکره کنندگان کشورمان هم با قاطعیت پیگیر مطالبات ایران هستند.
کره جنوبی هم کشوری است که به بهانه های غیرقابل قبول از پرداخت بدهی هشت میلیارد دلاری خود به ایران سرباز زده است، این بدهی در ارتباط با خرید فرآورده های نفتی ایران پیش و بعد از آغاز تحریم های ظالمانه آمریکا است، که طی سالهای قبل مقامات کشورمان بارها آنرا مطالبه کرده اند. راهکارهای گوناگونی توسط مقامات و سیاستمداران ایران برای بازگشت بدهی های کره جنوبی پیشنهاد شده تا حقوق پایمال شده ۸۴ میلیون ایرانی جبران شود، اما در عمل اقدامی صورت نگرفته است. این که کره جنوبی و بانکهای این کشور نمی خواهند سبب رنجش متحدان آمریکایی خود شوند مسئله و مشکل ایران نیست، جمهوری اسلامی به دنبال حقوق و دارایی هایی ملی کشور است و دراین زمینه تسلیم نخواهد شد.
حالا کار به جایی رسیده که «چوی جانگ کان» معاون وزیر خارجه کره جنوبی به وین سفر کرد و درخواست دیدار با علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را داد و در این دیدار بار دیگر وعده های کشورش را در خصوص کوشش برای بازپرداخت بدهی خود به ایران را تکرار کرد.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه هم تاکید کرد که فارغ از نتایج گفت وگوها در وین، دولت کره جنوبی موظف به آزادسازی پول های بلوکه شده ایران است و تحریم های یکجانبه آمریکا نمی تواند توجیهی برای عدم پرداخت بدهی ها به ایران باشد. خودداری غیرقانونی و غیرقابل توجیه کره جنوبی از بازپرداخت بدهی های خود به ایران، نقطه ای تیره در تاریخ روابط دو کشور خواهد بود و سئول باید هرچه سریع تر نسبت به آزادسازی منابع ایران اقدام نماید.
ایران برای آنکه بتواند به دارایی های خود برسد، طیف متنوعی از پیشنهادها را در مقابل کره ای ها قرار داده است. در مقابل مقامات کره جنوبی سال هاست که وعده های بی عمل می دهند و حتی بی شرمی را به حدی رساندند که برای نگهداری میلیاردها دلار پول ایران درخواست کارمزد کردند. این کشور که از متحدان آمریکا در شرق آسیا محسوب می شود، قبل از خروج آمریکا از برجام در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ اعمال تحریم و «فشار حداکثری» شکست خورده ضد ایران، جزء پنج کشور اصلی خریدار فراورده های نفتی ایران بود.
حتی بعد از اعمال تحریم ها در مرداد ۹۷ هم، کره ای ها به سبب نزدیکی به ایالات متحده از معافیت ۱۸۰ روزه برخوردار شدند و در این زمان هم روزانه نزدیک به ۳۵۰ هزار بشکه نفت و میعانات گازی از ایران خریداری کردند، اما با وجود گذشت بیشتر از ۳ سال هنوز هزینه خرید این فراورده ها را پرداخت نکرده و اعلام نمودند که به سبب تحریم های نفتی و بانکی نمی توانند بدهی خویش را پرداخت کنند. سوال اصلی اینجاست که چرا این کشور با وجود آگاهی از تحریم ها به خرید فراورده های نفتی ایران ادامه داد.
کره جنوبی کوشش کرد که به جای پرداخت بدهی خود به کشورمان، محصولات تولیدی خود مانند لوازم خانگی به ایران صادر کند، اما با تدبیر بموقع مقام معظم رهبری و دولت سیزدهم جلوی این کار گرفته شد.
اوایل مهرماه بعد از نامه تعدادی از تولید کنندگان لوازم خانگی به محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی در ارتباط با مخالفت با واردات لوازم خانگی خارجی بخصوص کره ای و ضرورت ممانعت از واردات این محصولات در جهت پشتیبانی از تولیدات داخلی، دفتر مقام معظم رهبری در نامه ای به آیت الله رئیسی ریاست جمهور اعلام نمود که این مورد به استحضار مقام معظم رهبری رسیده، و ایشان در نامه ای مرقوم فرمودند: «جناب رئیسی- رئیس جمهور محترم؛ این مورد بسیار مهمی است. اگر این خبر (گشایش واردات از دو شرکت کره جنوبی) راست باشد به مفهوم شکستن کمر شرکتهای لوازم خانگی داخلی است که تازه توانسته اند قدری روی پا بایستند، جداً جلوی این مشکل را سد فرمائید.»
پیرو این نامه رئیس دفتر رئیس جمهور هم طی نامه ای به وزیر صنعت و وزیر اقتصاد اعلام نمود که از واردات محصول نهایی لوازم خانگی جلوگیری شود.
بعد از اعلام ممنوعیت واردات لوازم خانگی از کره جنوبی مقامات این کشور به تکاپو افتادند و وزیر امور خارجه این کشور با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان تماس گرفت که امیرعبداللهیان در این گفت وگوی تلفنی از ایجاد مشکل در عدم استرداد اموال ایران نزد بانکهای کره جنوبی به شدت انتقاد نمود و خواهان حل هرچه سریع تر مشکل دسترسی کشورمان به اموال خود در کره، در مسیری خارج از بن بست حاضر که به سبب تبعیت از مسیر ترسیم شده از جانب آمریکا به وجود آمده است، شد تا امکان دسترسی کشورمان به منابع مالی خود و به دنبال آن امکان خرید داروهای اساسی و سایر اقلام فراهم گردد.
کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی دو راهکار به کره جنوبی پیشنهاد کرد، راهکار اول که همان پرداخت پول بلوکه شده ایران بود و راهکار دوم خرید تجهیزات فنی و صنعتی که غیرتحریمی هم بودند از جانب ایران به همان میزان بود. برخی دیپلمات ها هم پیشنهاد پرداخت بدهی در پوشش کانال بشردوستانه همانند کانالی که سوئیس در چارچوب دارو وغذا راه اندازی نمود را دادند، اما سئول به هیچ کدام از این راهکارهای قابل اجرا عمل نکرد.
کره ای ها در تمام این مدت منتظر صدور اجازه از جانب آمریکا بودند، بعد از دیدار اخیر با معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان در وین، وب سایت وزارت امور خارجه کره جنوبی اطلاعیه ای منتشر نمود و بار دیگر وعده داد که پول های بلوکه شده ایران بزودی آزاد خواهد شد. در این بیانیه آمده: معاون وزیر خارجه چوی، ابراز امیدواری کرد که مذاکرات احیای برجام بزودی به نتیجه برسند و دو طرف موافق بودند آزادسازی پول های بلوکه شده ایران باید فورا صورت گیرد.
به نظر می رسد کره جنوبی توان لازم برای متقاعدکردن آمریکا را ندارد و یا این که اساسا صادق نیست. این کشور حتی بعد از چراغ سبز ایالات متحده برای ایجاد یک سازوکار بشردوستانه با ایران، جهت راه اندازی این کانال تجاری هم از خود تعلل نشان داد و تنها به ارسال تعداد کمی از تجهیزات پزشکی و دارویی به ایران به مبلغ ۵۰۰ هزار دلار اقدام نمود موضوعی که میتوان از آن بعنوان اقدامات قطره چکانی نام برد.
کره جنوبی حدود هشت میلیارد دلار فراورده های نفتی از ایران خریده و با این پول سود بسیاری کرده است و در مقابل حاضر نشده حتی به جای پول ماشین آلات صنعتی و تکنولوژی به ایران بدهد و تنها به دنبال صادرات لوازم خانگی خود بوده است. تبعیت کورکورانه از آمریکا و نپرداختن مطالبات ایران، نگاه مردم به کره جنوبی بعنوان یکی از کشورهای دوست را تغییر داده است. پیش بینی می شود که چشم انداز روابط دوجانبه و همینطور همکاریهای آینده تهران - سئول تحت تأثیر این رفتار کره ای ها قرار گیرد و ادامه بدقولی های کره ای ها روابط ۵۳ ساله دو کشور را کمرنگ کند.



منبع:

1400/10/18
20:26:53
5.0 / 5
1102
تگهای خبر: اقتصاد , دولت , رهبری , سایت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
محفل