ملازهی در گفت و گو با محفل مطرح كرد:

پاکستان درپی حذف نفوذ هند در افغانستان و دسترسی به آسیای میانه است

پاکستان درپی حذف نفوذ هند در افغانستان و دسترسی به آسیای میانه است

کارشناس مسائل شبه قاره با اشاره به حمایت های پاکستان از طالبان اظهار داشت: اسلام آباد به دنبال حل مسئله خط مرزی دیورند، حذف نفوذ هند در افغانستان و دسترسی سریع و بدون مشکل به آسیای مرکزی است و به دنبال این است بوسیله طالبان سیاست های مورد نظر خودرا عملیاتی کند.


«پیرمحمد ملازهی» در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به تحولات اخیر افغانستان و واکنش جامعه جهانی به این تحولات اظهار داشت: اگر طالبان به طرف انحصار قدرت بروند کشورهای منطقه و جامعه بین الملل آمادگی برای شناسایی آنها ندارند، البته ممکنست چین و روسیه باتوجه به رقابت هایی که با غرب دارند به سمت شناسایی طالبان بروند، اما در کشورهای غربی هیچ توجیهی برای به رسمیت شناختن طالبان وجود ندارد برای اینکه در این کشورها افکار عمومی حساس هستند و سریع واکنش نشان می دهند.
این کارشناس مسائل افغانستان اشاره کرد: اگر طالبان به طرف توزیع قدرت بروند و گروه های دیگر را شریک قدرت کنند و راهکار مقبولی برای ساختار آینده قدرت در افغانستان پیدا کنند، در آن صورت مشکلی برای شناسایی رسمی طالبان وجود نخواهد داشت اما اگر قدرت در افغانستان از طرف طالبان متمرکز شود خطر تشدید جنگ داخلی تقویت می شود و ممکنست طالبان نتوانند اوضاع را مدیریت کنند.
اهداف پاکستان در افغانستان؛ حل مسئله دیوراند و مقابله با نفوذ هند
ملازهی با اشاره به حمایت های پاکستان از طالبان اظهار داشت: هدف پاکستان حذف نفوذ هند در افغانستان و دسترسی سریع و بدون مشکل به آسیای مرکزی است و به دنبال این است بوسیله طالبان سیاست های مورد نظر خودرا عملیاتی کند.
وی با اشاره به رایزنی های روسیه و پاکستان درباره تحولات افغانستان اظهار داشت: ماموریت جدید وزیر امور خارجه پاکستان این است به کل کشورهای منطقه سفر کند و این کشورها را تشویق کند تا طالبان را به رسمیت بشناسند.
این کارشناس مسائل شبه قاره افزود: در این فضا سه کشور ایران، چین و روسیه مهم هستند. این کشورها خارج از مدار تفکر غربی و آمریکایی حرکت می کنند و پاکستان امیدوار است با رایزنی با این کشورها زمینه را برای به رسمیت شناختن طالبان آماده کند.
ملازهی اشاره کرد: به رغم معامله ای که آمریکایی ها در دوحه قطر پیش بردند و باتوجه به قدرت گیری سریع طالبان بنظر می رسد آمریکایی ها نسبت به این مساله گرفتار تردید شده اند که طالبان را به سرعت به رسمیت بشناسند یا خیر. پاکستانی ها هم نگران هستند که اگر طالبان به رسمیت شناخته نشود امکان دارد، مقاومت گروههای مختلف ضد آنها تقویت شود و پاکستان نتواند از این پیروزی قاطع طالبان بهره برداری لازم را داشته باشد.
وی افزود: پاکستان در افغانستان اهداف راهبردی دارد و تحت هیچ عنوانی از این اهداف کوتاه نمی آید. یکی از اینها حل مساله خط مرزی «دیوراند» است که افغان ها تا حالا نپذیرفته اند ولی پاکستانی ها تلاش کردند افغان ها این مساله را بپذیرند.
این کارشناس مسائل شبه قاره با اشاره به مقاومت احمد مسعود در دره پنچشیر اظهار داشت: نیروهای پنجشیر می توانند به مقاومت خود ادامه دهند اما اگر از دره خارج شده و با طالبان درگیر شوند شانس زیادی برای مقاومت نخواهند داشت مگر این که شرایطی به وجود آید که در جاهای دیگر و مناطق پشتون و شیعه نشین مقاومت های دیگری مقابل طالبان شکل بگیرد در آن صورت نیروهای دره پنجشیر می توانند مواضع طالبان را تغییر دهند. اما این که بتوانند طالبان را شکست دهند و حکومت را در دست بگیرند در کوتاه مدت امکان پذیر نیست.
وی درباره رویکرد ایران در قبال تحولات اخیر افغانستان اظهار داشت: ایران باید نگاه راهبردی نسبت به تحولات افغانستان داشته باشد. در وضعیت فعلی ایران با روسیه و چین هماهنگ تر است و این دو کشور در رقابت با آمریکا هستند. به خصوص چینی ها که به شدت نگران نفوذ آمریکا در افغانستان و ایجاد بی نظمی در توسعه مسیر ترانزیتی «یک کمربند- یک جاده» بودند.
ملازهی یادآورشد: الان شرایط برای چینی ها مساعد شده و می خواهند با طالبان دراین زمینه به توافق برسند و در استخراج معادن به دولت طالبان کمک کنند تا بتواند از نظر اقتصادی حکمرانی خودرا ادامه دهند. واقعیت این است که در این معادله چین و روسیه منافع خاص خودرا دارند و فضا را به آسانی برای ایران باز نمی کنند.
مواضع ایران درباره افغانستان باید در مجموعه کشورهای اسلامی تعریف شود
این کارشناس مسائل شبه قاره اظهار داشت: مواضع ایران در قبال بحران افغانستان باید در مجموعه کشورهای اسلامی تعریف شود.
ملازهی افزود: اگر نگاه ایران در قبال طالبان کوتاه مدت باشد توجیه پذیراست. در عین حال در نگاه و رویکرد راهبردی باید ایران طالبان را تشویق کند تا دولت فراگیر تشکیل دهند و ساختاری از قدرت شکل بگیرد که همه قومیت ها و مذاهب افغانستان درآن نقش داشته باشند و قانون اساسی تصویب شود که حقوق همه گروه ها در آن پیش بینی شود.
وی اشاره کرد: ایران نمی تواند مرزهای خودرا بطور کامل مسدود کند بلکه باید اردوگاه هایی را با کمک سازمان ملل در نظر بگیرد و این بحران را مدیریت کند. با این وجود بنظر می رسد ایران هنوز تصمیم قطعی دراین زمینه نگرفته است و پس از اتخاذ تصمیم طالبان تصمیم نهایی خودرا خواهد گرفت.
این کارشناس مسائل افغانستان عنوان کرد: طالبان، آمریکا و ناتو را شکست دادند و کسی نمی تواند به زودی قدرت را از دست آنها خارج کند.
ملازهی در آخر اظهار داشت: طالبان یک واقعیت است که به قدرت رسیده و باید با درایت بیشتری با این مساله برخورد نماییم.

1400/06/17
23:53:34
5.0 / 5
1072
تگهای خبر: اقتصاد , تصویب , حكم , دولت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
محفل