صباح زنگنه:
دولت رییسی در سیاست خارجی موضع متعادلی خواهد داشت
به گزارش محفل کارشناس ارشد مسائل بین الملل با اشاره به اینکه دولت رییسی در سیاست خارجی موضع متعادلی خواهد داشت، اظهار داشت: ارتباط بین المللی ایران باید مورد تاکید قرار بگیرد و دولت سیزدهم باید از موضع اعتماد و خودباوری با روابط بین الملل برخورد کند نه از موضع ترس، نگرانی و یا از موضع استغنا و بی توجهی.
صباح زنگنه روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا درباره سمت و سوی سیاست خارجی دولت آیت الله سید ابراهیم رییسی اظهار داشت: ارزیابی سیاست دولت جدید باید مبتنی بر چند فاکتور باشد؛ یکی از این فاکتورها سخنان نامزدها در دوران انتخابات و موضع گیری کلی جناحی است که از دولت جدید حمایت کرد. یکی از این فاکتورها هم زمانی معلوم می شود که این سخنان و آن جناح بندی ها در عمل منجر به اتخاذ سیاست شود.
کارشناس ارشد مسائل منطقه اظهار داشت: معمولاً صحبت های انتخاباتی اولیه فضایی بوجود می آورد اما حقیقت روابط و حقیقت حضور در صحنه بین المللی و دوجانبه خویش را بر آن صحبت های کلی تحمیل خواهد نمود. در صورتیکه یک تصور کامل و واقعی از این روابط وجود نداشته باشد، طبعا برای دولت جدید مشکلاتی ایجاد می شود.
وی در توضیح این مساله اظهار داشت: به صورت کلی مثل تصوری است که فردی می خواهد کوه نوردی کند. از دور کوه را می بیند اما راه ها، چاه ها و احیانا خطرات و پیچیدگی های مسیرهای کوهنوردی را هنوز لمس نکرده است و یک تصور خیلی کلی وجود دارد. از این جهت سخنرانی ها یک امر است اما لمس حقیقت ها یک امر دیگری خواهد بود.
رییسی منقطع از شرایط کشور و تصمیمات نظام نبوده است
صباح زنگنه افزود: با عنایت به این که دولت رییسی منقطع از شرایط کشور و تصمیمات نظام نبوده است. ایشان اجمالا در جریان موضوعات قرار دارد اما عمق و ابعاد آن در افق روابط براین دولت هنوز برای وی مکشوف نشده است و به تدریج وارد این مسائل خواهد شد.
کارشناس ارشد مسائل منطقه گفت و گو با خبرگان سیاست و کارشناسان روابط دوجانبه و روابط چندجانبه را از طریق های تعدیل و تصحیح دیدگاه های افراد در مراحل مختلف عنوان نمود.
رییسی از برجام برای گشایش اقتصادی حمایت می کند/تعهدات و انتظارات باید متوازن باشد
وی در ادامه درباره مواضع رییسی درباره مذاکرات هسته ای و برجام اظهار داشت: با عنایت به این که برجام یک توافق ملی بوده و مذاکرات آن زیر نظر مقام معظم رهبری انجام گرفته است، طبعا دولت سیزدهم هم از برجام برای ایجاد گشایش در مسائل اقتصادی کشور حمایت می کند وگرنه اگر گشایشی ایجاد نشود، برجام هم معنا نخواهد داشت.
زنگنه افزود: برجام یک داد و ستد و توافق دوطرفه است که جمهوری اسلامی ایران انتظارات و تعهداتی دارد. طرف های مقابل هم یک انتظارات و تعهداتی دارند. اگر این انتظارات و تعهدات به صورت متوازن پیش برده نشود، بطور قطع چه رییسی یا هر رئیس جمهوری دیگری نخواهد پذیرفت که یک طرفه به تعهدات عمل نماییم اما طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکند.
به گزارش محفل به نقل از ایرنا زنگنه در پاسخ به سوال دیگری درباره پیشروی های اخیر طالبان در افغانستان و نوع مواجهه دولت سیزدهم با این مساله اظهار داشت: افغانستان همسایه مهم ایران است و استقلال این کشور هم برای ایران جزو اولویت ها بوده است.
به قول این کارشناس مسائل بین المللی، افغانستان در نیم سده اخیر گرفتار فراز و نشیب های زیادی شده است. این کشور به مدت ده سال از جانب شوروی سابق اشغال شد و مردم افغانستان؛ همسایگان این کشور و حتی کشورهای غربی این کشور را مجبور به ترک افغانستان کردند.
کارشناس ارشد مسائل منطقه تصریح کرد: افغانستان پس از اشغال شوروی به مدت ۲۰ سال توسط آمریکا اشغال شد و بین این دو مقطع اشغال اوضاع نابسامان سلطه طالبان هم بوده است و همواره در داخل افغانستان ناامنی و زد و خورد و تعارض ها وجود داشته است.
وی تصریح کرد: تا زمانی که گروه های افغانستانی به یک جمع بندی داخلی نرسند و به همه مولفه های اجتماعی و سیاسی آن احترام گذاشته نشود، این وضعیت ادامه دار خواهد بود. حقیقت این است که قدرت های بزرگ خارجی برای افغانستان خواستار ثبات و آرامش نیستند و هر کدام از اینها به دنبال منافع خود و ضربه زدن به رقبای خود هستند. همه این موارد را باید در نظر گرفت.
طالبان نشان دهد که آماده همکاری و تعامل با مردم افغانستان و همسایگان است
زنگنه یادآورشد: طالبان بعنوان بخشی از جامعه مردم افغانستان هستند و علاوه بر این که یک مولفه اجتماعی هستند، یک مولفه ایدئولوژیک هم محسوب می شوند. این که ایدئولوژی طالبان تا چه حد اصلاح و تعدیل شده، بحث مهمی است که خود مردم افغانستان و طالبان جدید باید شرایط خویش را توضیح بدهند و نشان دهند که یک نسخه جدید و سازنده آماده همکاری با همه مردم افغانستان و همسایگان دارند.
این کارشناس مسائل منطقه افزود: این امر وظیفه خود طالبان است اما بقیه مولفه های اجتماعی و سیاسی این کشور هم جایگاه خویش را دارند. ایران هم باید با همه این مولفه ها کار کند و برای توسعه منافع مشترک بین ایران و هر کدام از این جریان ها و مولفه ها بپردازد و همواره به همکاری و اجماع ملی در افغانستان دعوت کند.
وی با اشاره به اینکه بدون اجماع ملی در این کشور وضعیت مهاجرت، زد و خوردهای طالبان و گروه ها و دولت مرکزی ادامه دار خواهد شد، اظهار نمود: باید به همه اینها تفهیم کرد که فشار آوردن به مردم افغانستان و مجبور کردن آنها به ترک دیار خود مشکلات آنها را بیشتر خواهد نمود.
عامل نهایی در بهبود مناسبات ایران و عربستان اراده دو طرف است
زنگنه در ادامه درباره سیاست های دولت سیزدهم در برابر عربستان هم اظهار داشت: سیاست کلی نظام این است که با همه کشورهای همسایه روابط خوب، حسنه و رو به توسعه داشته باشد. منتهی این سیاست کلی وقتی که در حقیقت ها پیاده می شود، با موانعی مواجه می شود.
این کارشناس مسائل بین المللی یادآورشد: اگر اراده ما بر بهبود و توسعه روابط باشد، باید دید که اراده طرف مقابل چیست. علاوه بر اراده طرف مقابل و دو طرف، یک اراده های خارج از اراده دو طرف هم وجود دارد و آن اراده قدرت های بزرگ است که هرچند عامل تعیین کننده نهایی نیست اما به هر حال عامل مهمی است.
زنگنه با اشاره به اینکه عامل تعیین کننده نهایی اراده دوطرف است، اظهار داشت: این اراده اگر بر اساس منافع مشترک و احترام به یکدیگر و افزایش امنیت و ثبات در منطقه تنظیم شود، اراده قدرت های خارجی کمتر می تواند بر آن اثرگذار باشد.
مقابله با نفوذ رژیم صهیونیستی/ پشتیبانی از مقاومت مردم فلسطین
وی درباره راهکارهای مقابله با رژیم صهیونیستی در دولت سیزدهم خاطرنشان کرد: ابراهیم رییسی مانند دولت های گذشته این رژیم را به رسمیت نمی شناسد و از اقدامات خصمانه این رژیم هم آگاه است اما جزئیات بسیار زیادی باید شکافته شود تا رفتار با رژیم صهیونیستی درست انتخاب گردد. طبعا مقابله با عوامل نفوذ این رژیم در کشورهای همسایه و منطقه بحشی از این مورد را تشکیل می دهد.
کارشناس ارشد مسائل منطقه اضافه کرد: پشتیبانی از مقاومت مردم فلسطین که تحت شدیدترین فشارها و تهدیدها قرار گرفتند و سرزمین، هویت، میراث فرهنگی و آزادی آنها در محاصره و تحت تسلط و توسعه طلبی رژیم اشغالگر قرار گرفته، یک اصل است که در قانون اساسی آمده و حتی در عقلانیت سیاسی هم این وجود دارد که باید با سیاست های توسعه گرانه و نژادپرستانه این رژیم باید مقابله نمود و به مردم فلسطین که در خط مقدم این مقاومت هستند، کمک کرد تا در مقابل سیاست های نژاپرستانه و استعمارگونه اسرائیل ایستادگی کنند.
دولت سیزدهم از موضع اعتماد و خودباری با روابط بین الملل برخورد کند
کارشناس ارشد مسائل منطقه مهم ترین اصلی که باید در اولویت سیاست خارجی قرار بگیرد این است که ایران همواره یک کشور بین المللی بوده است و قطع ارتباط های بین المللی ایران با دنیا یعنی انزوا، شکست در بسیاری از مسائل اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی.
ایران همواره مسئول تجارت با دنیا تا اروپا، آفریقا و چین همه جا تجار، شخصیت ها وعلمای ایرانی رفت و آمد داشتند و علما و بازرگانان همه این کشورها با ایران رفت و آمد داشتند و ایران در این حوزه مرکزیت داشت.
وی خاطرنشان کرد: ارتباط بین المللی ایران باید مورد تاکید قرار بگیرد و دولت سیزدهم باید از موضع اعتماد و خودباوری با روابط بین الملل برخورد کرد نه از موضع ترس، نگرانی و یا از موضع استغنا و بی توجهی.
زنگنه در پاسخ به این که دولت رییسی در روابط و سیاست بین الملل از چه موضعی بهره می برد؟ اظهار داشت: دولت سیزدهم از این جهت هنوز مانند ماهی در دریاست که نمی دانیم چند کیلو وزن دارد، چه خوراکی دارد و با چه محیطی می خواهد کار کنند. اینها خیلی مهم می باشد، آیا می خواهد بدون درنظر گرفتن ابعاد آن در بین کوسه ها شنا کند یا در محیط آب های کم عمقی که امکان دارد اکسیژن نداشته باشد. باید بتدریج ابعاد سیاست های خویش را روشن کند تا بشود درباره این دولت قضاوت کرد
وی در عین حال رییسی را فرد باهوش و محتاطی دانست و اظهار داشت: رییسی نه به افراط و نه به تفریط گرایش پیدا نخواهد کرد و وضعیت متعادلی را در سیاست های خود اتخاذ خواهد نمود.
این کارشناس ارشد مسائل بین المللی در پاسخ به این سؤال که تغییر در سیاست خارجی کشور در دولت سیزدهم چقدر محتمل است، اظهار داشت: امیدوارم هستیم با عنایت به این که یک دستی هم در ارکان حاکمیت بوجود آمده، رییسی بتواند از این شرایط بیشترین بهره را ببرد. ایشان به خوبی می داند که اگر موفقیتی کسب نشود، به این یک دستی و این تفکر ضربه وارد خواهد شد به صورتی که تا ده ها سال امکان دارد دیگر کسی به این تفکر گرایش پیدا نکند.
منبع: mahfel110.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب