حمایت شورای امنیت از احیای برجام

حمایت شورای امنیت از احیای برجام

به گزارش محفل وجود برخی اختلافات حل نشده در جریان سری مذاکرات هسته ای وین، بسترساز برگزاری نشست شورای امنیت  شد؛ نشستی که در آن فرصتی به دست آمد تا حاضران همچون «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد و ستون شرقی برجام به پشتیبانی از توافق و اهمیت احیای آن بپردازند.


روز چهارشنبه نهم تیرماه ۱۵ عضو شورای امنیت گرد هم جمع شدند تا درباره یازدهمین گزارش دبیرکل سازمان ملل متحد درمورد توافق برجام گفتگو کنند؛ نشستی که هر شش ماه یک مرتبه در زمینه بررسی برجام برگزار می گردد و این دفعه با حمایت گوترش و هم دیگر اعضا از توافق هسته ای به پایان رسید.
در جریان این نشست، گوترش از «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا خواست که طبق توافق برجام در سال ۲۰۱۵، تمام تحریم ها ضد این کشور را لغو یا تعلیق کند. همینطور او از ایالات متحده درخواست نمود تا مقررات در ارتباط با استثناها در ارتباط با خرید نفت از جمهوری اسلامی ایران را تمدید کرده و معافیت پروژه هایی را که در ارتباط با عدم گسترش سلاح های هسته ای هستند تجدید کند.
گوترش در مقابل از ایران هم خواست که به اجرای تعهدات کامل خود در برجام بازگردد و فورا همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی را از سر گیرد.
سوم تیرماه توافق تهران با آژانس بین المللی انرژی اتمی به پایان رسید؛ توافقی که ابتدا در اسفندماه سال گذشته به مدت سه ماه امضا و بعد از اتمام آن برای یک ماه دیگر تمدید گردید به آن امید که در این زمان تحریم ها برداشته شود. جمهوری اسلامی ایران در شرایط کنونی که طرف غربی بر ادامه تحریم و تنگنا پافشاری می کند، از تمدید آن برای سومین بار خودداری کرده است.
افزون بر گوترش، احیای برجام در این نشست مورد حمایت دیگر اعضا همچون نمایندگان روسیه و چین قرار گرفت. «واسیلی نبنزیا» سفیر روسیه در سازمان ملل اظهار داشت که «ما الان چارچوب توافق آینده را داریم و یک فهم کلی از اینکه چطور به اهدافی که پیش روی ماست برسیم» و «گِنگ شوانگ» معاون سفیر چین در سازمان ملل هم در نشست شورای امنیت از دولت بایدن خواست تا به ایران تضمین دهد که دیگر از برجام خارج نخواهد شد.
یکی از مهم ترین مطالبات و در عین حال دلمشغولی های طرف ایرانی، گرفتن تضمین کتبی از آمریکا برای خارج نشدن این کشور از توافق هسته ای است؛ تضمینی که برمبنای آن هیچ دولتی در آمریکا نتواند از برجام بیرون برود. از نگاه ناظران از آنجائیکه چنین تضمینی مستلزم تصویب دو سوم مجلس سنا است اجرای آن تا حدی دشوار به نظر می آید.
نشست شورای امنیت همینطور فرصتی را برای دفاع نماینده ایران از حقوق کشور متبوع خود رقم زد. «مجید تخت روانچی» سفیر و نماینده دایم ایران در سازمان ملل در این جلسه اظهار داشت: بر خلاف برخی اعضای باقیمانده در برجام که در سالهای گذشته صرفاً به حمایت زبانی از برجام بسنده کردند، کشوری که هزینه هنگفتی برای این توافق پرداخت، ایران بود. بنابراین، الآن نوبت آمریکا و البته اتحادیه اروپایی و سه کشور اروپایی است که تصمیمات سختی برای بازگشت به پایبندی کامل به برجام اتخاذ کنند.
سفیر ایران در سازمان ملل در بخشی از سخنان خود افزود: آنها از ایران خواستند که به طور کامل به اجرای تعهدات خود تحت برجام برگردد، انگار این ایران بود که از برجام خارج شد؛ انگار این ایران بود که تحریم های غیر انسانی بی شماری را با هدف علناً اعلام شده گرسنگی دادن به کل یک ملت اعمال کرد؛ انگار این ایران بود که همه دولت ها را تهدید کرد یا قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کنند یا مجازات می شوند؛ انگار این ایران بود که سیاست فشار حداکثری را اعمال کرد؛ و انگار این ایران بود که از هیچ کوششی برای از بین بردن همیشگی برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ دریغ نکرد.
ضمن این که نشست شورای امنیت جهت بررسی برجام در فضایی برگزار شد که شش دور مذاکرات هسته ای در پایتخت اتریش به رغم قدم های رو به جلو اما به احیای توافق نیانجامیده است. در پیوند با دور هفتم آن هنوز زمان دقیقی اعلام نشده است. شبکه خبری «بلومبرگ» به نقل از چهار مقام آگاه که نخواستند نام شان فاش شود، اظهار داشت که مذاکرات بر سر برنامه اتمی جمهوری اسلامی ایران، این هفته و چنان که قبلا برنامه ریزی شده بود، ازسرگرفته نمی گردد و زمان برگزاری دور هفتم مذاکرات معلوم نیست.
در این شرایط معلوم نیست که احیای توفق در دولت روحانی اتفاق خواهد افتاد یا دولت رییسی. «علی ربیعی» سخنگوی دولت روز سه شنبه هشتم تیر از احتمال موکول شدن ادامه مذاکرات برجام به دولت آینده در صورت به نتیجه نرسیدن در زمان باقی مانده دولت دوازدهم اطلاع داد. وی رسیدن به هرگونه توافق را مشروط به برداشتن همه تحریم ها دانست، و اظهار داشت: اگر در مورد همه موضوعات در دستورکار مذاکرات توافق حاصل نشود، عملا توافقی شکل نگرفته است.
یکی از مهم ترین دغدغه های اعضای برجام عنصر گذر زمان است. بدون شک هر چه روند فرسایشی شدن مذاکرات تداوم بیشتری یابد به موازات آن، احتمال احیای توافق هم تضعیف خواهد شد. در همین پیوند «اولاف اسکوگ» نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت اخطار داد که «گذشت زمان به نفع هیچکس نیست.»


1400/04/10
22:43:44
5.0 / 5
1210
تگهای خبر: تصویب , دولت , قم , مجلس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
محفل