آزادی پنج هزار زندانی طالب قدرت چانه زنی طالبان را تقویت می كند

آزادی پنج هزار زندانی طالب قدرت چانه زنی طالبان را تقویت می كند

به گزارش محفل یك كارشناس مسائل شبه قاره با اشاره به آزادی زندانیان طالبان از جانب دولت افغانستان، اظهار داشت: آزادی زندانیان طالبان در بحث مذاكرات بین الافغانی سبب افزایش قدرت چانه زنی و تقویت توان رزمی طالبان می شود.



«نوذر شفیعی» در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا در مورد مذاکرات بین گروههای افغانستانی اظهار داشت: مذاکرات بین الافغانی که با حضور دولت افغانستان و گروه طالبان برگزار می شود، بخشی از فرایند کلی صلح در این کشور است و مانند هر مذاکراتی، فرصت ها و تهدیدهایی دارد.

ویبا بیان اینکه به علت تعدد و تعارض منافع بازیگران، مکانیزم های صلح در این کشور مختلف و متنوع هستند، یادآورشد: پیش از این آمریکا و طالبان گفت وگوهایی در مورد صلح افغانستان برگزار کردند. علاوه بر این مذاکرات چهارجانبه ای بین چین، طالبان، آمریکا و پاکستان و همینطور مذاکرات دوجانبه ای هم بین طالبان و بعضی از کشورها برگزار گردید.

این کارشناس مسائل شبه قاره اظهار داشت: اینکه طرف های افغانی به این نتیجه رسیدند که به جای اسلحه و خشونت باید از راه مذاکره و دیپلماسی منافع خویش را دنبال کنند، گام بسیار مهمی در تحولات سیاسی افغانستان به حساب می آید، اما نباید فراموش کرد که اختلاف نظر در این گفت و گوها زیاد است.

شفیعی اظهار داشت: بعنوان مثال جمع کردن حکومت جمهوری و امارت اسلامی در یک ظرف کار حدودا دشواری است و یا بودن و نبودن نیروهای آمریکایی در افغانستان، آزاد کردن زندانیان به خصوص پنج هزار نیروی طالب در شرایطی که هنوز آینده روشن نیست از مسائل پیچیده این دور از مذاکرات افغانستان است.

این استاد دانشگاه در مورد آزادی زندانیان طالبان از جانب دولت افغانستان اظهار داشت: یکی از اشتباهاتی که در این تحولات حادث شد، ازادی نزدیک به پنج هزار نفر از زندانیان طالبان از جانب دولت افغانستان است آن هم بدون اینکه تضمینی نسبت به آینده وجود داشته باشد. این عملا نوعی خودکشی سیاسی توسط دولت می باشد و جز افزایش قدرت چانه زنی و تقویت توان رزمی طالبان دستاوردی برای دولت افغانستان ندارد.

وی اظهار نمود: آمریکا از سویی تمایل به اتحاد طالبان با دولت افغانستان دارد و از سویی می خواهد داعش در این کشور فعال شود چون که طالبان قادر نیست اهداف آمریکا را در تقابل با چین و یا پاکستان محقق کند. ازاین رو در تلاش است تا طالبان را بخشی از دولت افغانستان بقبولاند.

شفیعی تصریح کرد: برخی استراتژیست های آمریکایی به دولت این کشور سفارش می کنند اگر می خواهد چین را از پا بیندازد باید تمامیت ارضی این کشور را گرفتار مشکل کند و فعال کردن داعش در افغانستان یکی از گزینه های مورد نظر آمریکا برای دستیابی به این هدف است.

کارشناس مسائل شبه قاره در بخش دیگری از اظهاراتش اضافه کرد: هر چند گستردگی اختلاف نظر بین طرفین مذاکره کننده در افغانستان نوعی نگرانی را به وجود آورده است، با این وجود آغاز این گفت و گوها روزنه امیدی برای مردم افغانستان است. نباید فراموش کرد که هدف از مذاکره و دیپلماسی این است که خواسته ها و اختلاف نظرهای طرفین را تعدیل کند.

این استاد دانشگاه افزود: انتظار می رود مذاکرات در نهایت به تعدیل انتظارات و مطالبات گروه های افغانستانی منجر شده و صلح، جایگزین خشونت و درگیری شود.

ایران یکی از عناصر مهم مذاکرات صلح در افغانستان است

شفیعی با اشاره به اینکه ایران از فرایند صلح در افغانستان حمایت می کند، اظهار داشت: استدلال ایران این است که شکل گیری یک حکومت واحد و مسئولیت پذیر در افغانستان سبب می شود آن دولت احساس مسئولیت بیشتری در قبال مرزها و امنیت همسایگان داشته باشد. در این شرایط ایران یکی از مولفه های مهم و پیشگام در پیشبرد مذاکرات صلح افغانستان است، البته دغدغه ها و نگرانی هایی هم در مورد حضور نیروهای خارجی در این کشور هم دارد.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: هر دولتی بر مبنای نیازهای خود می تواند با دولت های دیگر وارد تعاملات سیاسی، اقتصادی، امنیتی و فرهنگی شود، اما این تعاملات نباید به قیمت ناامنی دیگران تمام شود. این مغایر با اصل حسن همجواری و اصول حقوقی حاکم بر روابط دوستانه کشورها است و ایران این نگرانی را نسبت به تحولات افغانستان دارد.



منبع:

1399/06/16
22:53:20
5.0 / 5
1633
تگهای خبر: اقتصاد , دولت , قیمت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
محفل