سلسله یادداشت های تبیین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت

تبیین شاخصهای توسعه انسانی با رویکرد پیشرفت اسلامی ایرانی

تبیین شاخصهای توسعه انسانی با رویکرد پیشرفت اسلامی ایرانی

دانشیار علوم اقتصادی دانشگاه شهید باهنر کرمان در یادداشتی با عنوان ˮتبیین شاخصهای توسعه انسانی با رویکرد پیشرفت اسلامی ایرانیˮ به این مسئله پرداخت.


به گزارش محفل به نقل از ایسنا، متن یادداشت علیرضا شکیبایی فر به این شرح است: توسعه انسانی و رفاه بشری جایگاه اساسی در مفهوم توسعه اسلامی دارد. در واقع بر مبنای تحقیقات اندیشمندان اسلامی، هدف شریعت اسلام ارتقاء رفاه نوع بشر بوده که در بردارنده مصادیق عدالت، صداقت، عزت نفس، آموزش و سواد و توجه به مال و ثروت های طبیعی برای نسل بشر و آیندگان آن هاست. ازاین رو، توسعه انسانی در مفهوم اسلامی هم می بایست بر پایه مقاصد شریعت اسلام و در¬بردارنده مصادیق آن باشد.
دیدگاه اسلامی در مورد توسعه اقتصادی بدیع و منحصربه فرد بوده بخصوص در مورد مبانی بنیادی، کاملاً متفاوت از دیدگاه های معمول است. از آن جمله میتوان اشاره نمود که هدف توسعه اقتصادی از منظر اسلامی دسترسی به رفاه کل و جامع در جهان کنونی و زندگانی اخروی است که رستگاری نامیده می شود.
بر طبق این هدف و سایر خصوصیت های توسعه اقتصاد اسلامی، استفاده از شاخص مرسوم توسعه اقتصادی به منظور اندازه¬گیری سطح توسعه اقتصادی، در کشورهای اسلامی ناکافی بوده و مناسب به نظر نمی رسد.
در واقع، شاخص توسعه انسانی امکان دارد به نظر شاخصی همه جانبه و فراگیر به نظر آید، اما به صورت کامل قابل اعتماد و کافی برای سنجش توسعه انسانی در مفهوم اسلامی نیست.
بنابراین مناسب می باشد تا سنجش سطح توسعه انسانی کشورهای اسلامی با استفاده از یک شاخص خاص توسعه انسانی اسلامی سنجیده شود.
تعدیل شاخص توسعه انسانی با رویکرد پیشرفت اسلامی ایرانی را میتوان یکی از مباحث مهم در ترسیم الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت دانست. دستیابی به این هدف مستلزم توجه به معیارها و مبانی پیشرفت انسانی اسلامی است. معیارهای معرفی شده برای پیشرفت انسانی، بر مبانی فکری اسلام همچون نگاه متعالی اسلام به انسان و تکامل استوار است. بنابراین عرضه این معیارها می تواند سبب معرفی شاخصهای متمایزی برای پیشرفت انسانی شود.
در این خصوص باید با استفاده از معیارهای اسلامی شاخصهای جدیدی معرفی شوند تا کشورهای جهان در آن محورها ارزیابی گردند طوری که بتوان به مقایسه پیشرفت خداپسندانه و مردم سالارانه کشورها دست یافت.
قدم نخست برای طراحی این شاخص ها، شناخت معیارهای ارزیابی است. ازاین رو پیرو آنچه بیان شد، برخی معیارهای اساسی توسعه انسانی اسلامی و شاخصهای اندازه گیری در رابطه با آنها به شرح ذیل می باشد:
ارزش های اخلاق:
(شاخص های مرتبط: ایمان- وفای به عهد- عفو و گذشت- عدالت و انصاف- مشارکت فعال- معیشت حلال- انفاق- همیاری)؛
علم و معرفت:
(شاخص های مرتبط: سواد و سطح تحصیلات- مطالعه و تحقیق- اطلاعات دینی- نوع و سطح فرهنگ- تفکر و بصیرت).
آزادی و دموکراسی (کرامت):
(شاخص مرتبط: ولایت پذیری)؛
ارزش های خانوادگی:
(شاخص های مرتبط: شاخص خانواده- شاخص حفظ نسل)؛
صدمه های اجتماعی
(شاخص مرتبط: هرج و مرج های اجتماعی)؛
توسعه پایدار و حفظ محیط زیست (شاخص مرتبط: عمران و اصلاح)؛
نشاط و شادابی:
(شاخص های مرتبط: اطمینان خاطر و آرامش روحی- رفاه پایدار- کیفیت زندگی و توسعه- نشاط معنوی).




منبع:

1401/03/25
23:54:40
5.0 / 5
733
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , طراحی , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
محفل