گزارش محفل از پشت پرده شیطنت رسانه ای غرب در چند قدمی توافق

منافع ملی و خطوط قرمز ایران در توافق احتمالی

منافع ملی و خطوط قرمز ایران در توافق احتمالی

محفل: مذاکرات لغو تحریم ها در حالی برپایه مواضع اعلانی دیپلمات ها و اخبار مخابره شده از پایتخت اتریش در آستانه امضای توافق و گذر از گفت وگوهای کارشناسی به تصمیمات مهم سیاسی قرار دارد که بار دیگر بازی رسانه ای غرب با هدف فشار بر تهران و امتیازگیری به جریان افتاده است.


هشتمین دور از مذاکرات لغو تحریم ها را میتوان طولانی ترین، پیچیده ترین و حساس ترین گفت وگوها امسال دانست؛ سالی که در آن ۶ دور مذاکره در دولت دوازدهم برگزار شد و ۲ دور هم در دولت سیزدهم انجام شده است. این میان دور هشتم مذاکرات که از دیماه شروع شده بود، با وجود امیدواری به حصول نتیجه، همچنان ادامه دارد.
«علی باقری» رئیس هیأت مذاکره کننده کشورمان که به منظور مشورت با مقامات ارشد در سفری کوتاه به تهران بازگشته بود، بامداد روز چهارشنبه ۱۸ اسفند برای ادامه مذاکرات به وین بازگشت.
این سفر در فضایی صورت می گیرد که مواضع اعلانی دیپلمات های کشورهای حاضر در وین از رسیدن مذاکرات به مرحله نهایی حکایت دارد و آنها معتقدند دو طرف باید درباره چند مبحث باقی مانده تصمیم سیاسی بگیرند. جمهوری اسلامی هم با تاکید بر این که توپ در زمین آمریکا و اروپا قرار گرفته، توافق را معطل تصمیم سیاسی غرب می دانند.
در تداوم روند مذاکرات، سفر ۱۴ اسفند مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران هم موفقیت آمیز ارزیابی شده است. در جریان سومین سفر «رافائل گروسی» در دولت آیت الله «سید ابراهیم رئیسی» به ایران، توافقی بین دو طرف برای حل وفصل موضوعات در ارتباط با توافق نامه پادمانی شکل گرفت؛ توافقی که «میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه نزد سازمان های بین المللی در وین، در پیامی توئیتری آنرا یک «دستاورد بزرگ» توصیف کرد.
همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، روز دوشنبه ۱۶ اسفند، در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره توافق ایران و آژانس و تاثیر آن بر مذاکرات وین اظهار داشت: سفر گروسی در قالب توافقات در حوزه فنی بین ایران و آژانس انجام شده بود. در مسافرت گروسی که گفت وگوهای مقدماتی آن در وین صورت گرفته بود، روی همکاریهای جامع فنی ایران و آژانس توافق و تصمیم بر آن شد که توافقی چند مرحله ای صورت گیرد.
«سعید خطیب زاده» که در ادامه سخنانش گفته بود «سؤالاتی از جانب آژانس درباره برخی اماکن در ایران مطرح شده بود که ایران به آنها پاسخ داد و بر مبنای توافق صورت گرفته، طی یکی دو ماه آینده هم همه سؤالات با همکاری فنی ایران و آژانس پاسخ داده خواهد شد»، این نکته را هم متذکر شد که «رابطه مستقیمی بین بسته شدن این سؤالات و توافق در وین است و این توافق باید به صورت همزمان و بعنوان جزئی از آن توافق حاصل شود».
در مقطعی که از نگاه ناظران و دیپلمات های ارشد دو طرف، هیچ زمانی تا این اندازه به توافق نزدیک نشده اند، غرب از بازوی رسانه ای خود برای تحت تأثیر قرار دادن طرف ایرانی بهره می گیردبازی رسانه ای غرب با خطوط قرمز در مذاکرات
در مقطعی که از نگاه ناظران و دیپلمات های ارشد دو طرف، هیچ زمانی تا این اندازه به توافق نزدیک نبوده، غرب از بازوی رسانه ای خود برای تحت تاثیر قرار دادن طرف ایرانی بهره می گیرد؛ تاکتیکی که البته تازگی ندارد و همواره در جریان مذاکرات به کار گرفته می شد اما در مراحل پایانی این ماراتُن شدت یافته است.
محافل رسانه ای غرب که پیش تر مأموریت هایی چون دامن زدن به روسیه هراسی، تفرقه افکنی در ستون شرقی برجام، ایجاد ترس و تشویش در طرف ایرانی را با طرح سازوکارهایی چون «مکانیسم ماشه» و غیره بر عهده داشتند، اینک با مدد «فیک نیوز» ها در صدد اثرگذاری بر اراده طرف ایرانی برآمده اند که به صورت مشخص شایعه «شکست مذاکرات» و «عبور دیپلمات های ایرانی از خطوط قرمز» را میتوان در این راستا ارزیابی کرد.
محافل غربی به دنبال افزایش حساسیت مذاکرات، با القای به شکست رسیدن گفت وگوهای جاری، جنگ روانی در وین را در بالاترین سطح ممکن به جریان انداخته اند. آنها می کوشند با روایت های نادرست و یکجانبه و هم تحلیل های ناآگاهانه و بعضاً مغرضانه، جدال دیپلماتیک وین را به سود آمریکا و شرکای اروپایی اش تحت تاثیر قرار دهند.
البته مقامات عالی رتبه کشورمان هم این روزها با پی بردن به اهداف عملیات روانی دشمن و شایعه پراکنی ها در خصوص عبور ایران از خطوط قرمز، شخصاً به میدان آمده و به تکذیب آن پرداخته اند: آیتالله رئیسی روز سه شنبه ۱۷ اسفند در اجلاسیه فصلی مجلس خبرگان رهبری با تشریح راهبرد دولت در مذاکرات هسته ای خاطرنشان کرد: دولت مردمی مذاکرات هسته ای را کاملاً بر مبنای اصول و چارچوب تعیین شده از جانب مقام معظم رهبری دنبال می کند و از هیچ یک از خطوط قرمز اعلام شده عقب نشینی نکرده و نخواهدکرد.
او تاکید کرد که «دولت در گام اول خنثی سازی تحریم ها را با جدیت پیگیری کرد و در گام دوم هم در مذاکراتی کاملاً عزتمندانه به دنبال رفع تحریم هاست».
واقعیت آنچه این روزها در وین می گذرد، از تجربه مذاکراتی تیم هسته ای و کارنامه این تیم بخصوص شخص علی باقری، حکایت از آن داردکه آنها به دنبال تمایلات و منافع شخصی نبوده و تنها خطوط قرمز مدنظر نظام را رعایت می کنند؛ درست بر خلاف آنچه برخی رسانه ها و سیاسیون مخالف دولت ادعا می کنند که در مذاکرات، نظر شخصی باقری درحال اجراست!
تیم دیپلماتیک کشورمان در عمل نشان داده که دستیابی به توافق «به هر قیمتی» را برنمی تابند و تحت تاثیر ضرب الاجل های ساختگی غرب و جوسازی رسانه ای آنها قرار نمی گیرد و در صدد توافقی است که منافع ملی ایران و حقوق ملت در آن لحاظ شده باشد؛ رد ابتکارات غربی ها همچون «برجام پلاس»، «اجرای گام به گام توافق» را هم میتوان در همین راستا تفسیر کرد.
تیم دیپلماتیک کشورمان در عمل نشان داده که دستیابی به توافق «به هر قیمتی» را برنمی تابند و تحت تاثیر ضرب الاجل های ساختگی غرب و جوسازی رسانه ای آنها قرار نمی گیرد. جایگاه منافع ملی و خطوط قرمز ایران در توافق احتمالی
حال این پرسش به ذهن می رسد که به راستی خطوط قرمز ایران در مذاکرات کدامند و دیپلمات های کشورمان با کسب چه منافعی به امضای توافق در وین رضایت خواهند داد؟
در پی پُررنگ تر شدن احتمال حصول توافق در وین به نظر می آید که سه محور «لغو کلیه تحریم های برجامی»، «ایجاد سازوکار برای راستی آزمایی لغو تحریم ها» و «تضمین عدم خروج آمریکا از برجام» بیشتر از پیش برای تهران اهمیتی ویژه یافته است؛ موضوع هایی همچون راستی آزمایی و تضمین که متأسفانه در توافق قبلی به آن توجه کافی نشد.
از نگاه ناظران، همچون معایب برنامه قبلی یا همان برجام افزون بر نادیده گرفتن مواردی چون لغو تحریم های «کاتسا»، «آیسا» و «یوترن (U-Turn یا چرخه دلاری)»، عدم توجه به اهمیت تضمین و راستی آزمایی بود که تیم هسته ای با توجه به تجربه تعهدگریزی ترامپ از برجام و ده ها توافق معتبر بین المللی، اینک بر این موارد حساس است.
از این رو تیم مذاکره کننده ایران، تنها در صورت نتایج ملموس و عینی حاصل از لغو تحریم و وجود تضمین به توافق تن خواهد داد و اینجاست که راستی آزمایی سه ماهه مورد تاکید مقامات کشورمان مفهوم پیدا می کند.
افزون بر نقصها اشاره شده، مذاکرات تا دور ششم، خلاف ادعای عده ای که معتقد بودند تا پیش نویس توافق هم پیش رفته، با کاستی های جدی همراه بود؛ کاستی هایی که در ابتدای دولت آیت الله رئیسی، «کاظم غریب آبادی» نماینده وقت جمهوری اسلامی در سازمان های مستقر در وین در مصاحبه ای از جزییاتی پرده برداشت و مشخص شد اختلافات زیادی هنوز به قوت خود باقی است. او اظهار داشت که آمریکا حاضر به پذیرش لغو تحریم بیشتر از ۵۰۰ شخص حقیقی و حقوقی و لغو دستور اجرایی دولت ترامپ درباره تحریم تسلیحاتی ایران نشده است.
غریب آبادی همینطور تاکید کرد که آمریکایی ها قصد دارند کل تفاهم را به پذیرش بندی در مورد انجام گفت وگوهای آتی در مورد مسائل منطقه ای گره بزنند، در حالیکه یکی از خطوط قرمز جمهوری اسلامی در مذاکرات در رابطه با برجام آن است که هیچ موضوعی خارج از برجام به مذاکرات پیوند نخورد؛ بخصوص مسائل موشکی، منطقه ای و حقوق بشری.
دو اصل «عملگرایی» و «نتیجه محوری» همواره سرلوحه دولت مردان دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی و بخصوص در مذاکرات جاری است و از همین رو، آنها چارچوب و اصول رفتاری متفاوتی از دولت قبل برای خود تعریف کرده اند.
دولت مردان و دیپلمات ها با درک تبعات گره زدن مشکلات داخلی به مذاکرات، نگهداشتن کشور در وضعیت تک گزینه ای (فقط توافق و احیای برجام) و گذاشتن تمامی تخم مرغ ها در این سبد، به استراتژی تنوع بخشی و توازن بخشی در حوزه سیاست خارجی و ترمیم مناسبات با کشورهای همسایه و منطقه گرفته تا آمریکای لاتین اقدام نموده اند؛ نگاهی که تابحال نتیجه بخش بوده و بیشتر از آنکه تهران به دنبال دستیابی به توافق باشد، این طرف غربی است که برای احیای برجام اصرار می ورزد.

1400/12/20
13:24:45
5.0 / 5
735
تگهای خبر: پیگیری , دولت , رهبری , طرح
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
محفل