نتایج بهبود مناسبات تهران- ریاض برای منطقه

نتایج بهبود مناسبات تهران- ریاض برای منطقه

محفل: لحن آشتی جویانه ولیعهد عربستان در قبال ایران با واکنش مثبت ایران روبه رو شده است. اگر این لحن آشتی جویانه در عرصه عمل محقق شود، گره خیلی از مشکلات در منطقه باز می شود و هزینه هایی که تا حالا صرف تقابل شده، صرف ارتقای امنیت و ثبات و رفاه مردم منطقه می شود.


به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، بعد از انتشار اخباری تایید نشده در خصوص دیدار مقامات ایرانی و عربستانی در عراق و فارغ از صحت و سقم این اخبار، محمد بن سلمان ولیعهد این کشور موضع گیری جدیدی درباره ایران کرده است. ولیعهد عربستان سعودی در مصاحبه ای ابراز امیدواری کرده که روابط بین تهران و ریاض بهبود یابد. به نظر می آید عربستان در حال آغاز مسیری جدید در مناسبات منطقه ای و تعامل با ایران است. مسیری که با استقبال تهران روبرو شده است.
سیاست خارجی عربستان بخصوص در سال های اخیر تا حد زیادی وابسته به روابط عربستان با آمریکا بوده است. با به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در آمریکا و آغاز تحریم ها ضد ایران، عربستان از رویکرد محافظه کارانه خود فاصله گرفت و همراه با دولت ترامپ سیاست تهاجمی ضد ایران را در پیش گرفت. حالا با به قدرت رسیدن جو بایدن در آمریکا و تصمیم وی برای بازگشت به توافق هسته ای به نظر می آید عربستان هم تصمیم دارد در سیاست های خود تجدید نظر کند.
ولیعهد عربستان اخیرا در مصاحبه ای تلویزیونی وقتی درباره ایران سوال شد، لحنی آشتی جویانه به خود گرفت و اظهار داشت که می خواهد شاهد کامیابی ایران و پیشرفت ایران باشد. او ایران را یک کشور همسایه خواند که عربستان خواستار رابطه ای خوب با آن است.
محمد بن سلمان در گفت وگویی که صبح چهارشنبه ۸ اردیبهشت از شبکه های مختلف پخش گردید، در پاسخ به پرسشی در مورد احتمال برقراری روابط بین ریاض و تهران اظهار داشت: در نهایت، ایران یک کشور همسایه است، همه ما امیدواریم که رابطه خوب و متمایزی با ایران برقرار نماییم. وی خاطرنشان کرد که دو کشور منافع مشترک و متقابلی برای پیشرفت و بهبود منطقه و جهان دارند.
البته ولیعهد عربستان با تکرار ادعاهای پیشین خود اظهار داشت که که مشکل ما رفتار منفی ایران است، حالا می خواهد از راه برنامه هسته ای، یا پشتیبانی از شبه نظامیان غیرقانونی در بعضی از کشورهای منطقه باشد، یا برنامه موشک های بالستیک این کشور باشد. بن سلمان این را هم گفته که اگر ایران به پشتیبانی از شبه نظامیان در منطقه آخر دهد، با ازسرگیری روابط با ایران مخالف نیست. عربستان سعودی به دنبال خصومت دائمی با ایران نیست، اما هرگونه بهبود در روابط بین دو کشور مشروط خواهد بود.
ایران در سالهای اخیر بارها دست دوستی برای کشورهای همسایه دراز کرده و هم راهکارها و مکانیسم هایی برای تحقق امنیت درون زا در منطقه عرضه کرده است.
چندی پیش روزنامه بریتانیایی فایننشال تایمز پیش از این از گفت و گوهای مقامات ارشد ایران و عربستان سعودی برای اصلاح روابط فیمابین دو کشور اطلاع داد. بر طبق این گزارش این گفت و گوها پنج سال بعد از قطع روابط دیپلماتیک بین دو کشور صورت گرفته است و این مذاکرات که در ماه جاری و در بغداد انجام شده است. فارغ از صحت و سقم و تایید و تکذیب این دیدار و محتوای آن ایران بر اساس سیاست ها و اصول کلی خود در خصوص اولویت رابطه با همسایگان، همواره از گفت و گو و تعامل با کشورهای منطقه و همسایگان استقبال کرده است.
دریافت صحت و سقم این خبر در نشست خطیب زاده با خبرنگاران مبحث سوال تعداد زیادی از خبرنگاران بود. خطیب زاده در نشست خبری روز ۳۰ فروردین ضمن اشاره به انتشار خبرهایی در رسانه های بین المللی در مورد مذاکرات رو در روی ایران و عربستان در عراق اظهار داشت که نقل قول های متضادی در این خصوص انتشار یافته، ایران همواره از گفتگو با پادشاهی سعودی استقبال کرده و آنرا به نفع مردم دو کشور و صلح و ثبات منطقه ای می داند.
وی پس از آن در یک گفت وگوی زنده با تعدادی از خبرنگاران خارجی از جهان عرب و کشورهای غربی در بستر برنامه «کلاب هاوس» در پاسخ به اولین پرسش در مورد اخبار غیررسمی در خصوص گفت وگوی مقامات ایرانی و عربستانی در عراق، بدون اعلام نظر در مورد صحت و سقم و یا محتوای گزارش رسانه های خارجی، عنوان کرد: در مورد گزارشی که اولین بار در نشریه فایننشیال تایمز انتشار یافت، باید بگویم که ما به صورت کلی از هر ابتکاری برای کاهش تنش ها و افزایش همکاری در منطقه ما استقبال می نماییم و بطور قطع به دنبال برقراری نوعی گفتگو و ارتباط با همسایگان خود هستیم.
خطیب زاده با مرور تاریخ روابط اخیر ایران و عربستان به تلاش برخی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای همچون عراق، کویت، پاکستان، چین و آلمان در برقراری گفتگو بین تهران و ریاض اشاره داشته و تصریح داشت که همواره بین دو کشور حتی در چند سال گذشته، ارتباطات و تماسهای مستقیم وغیرمستقیم جریان داشته است.
واقعیت این است که تا زمانی که گره مناسبات و روابط عربستان و ایران باز نشود خیلی از مشکلات منطقه لاینحل باقی خواهد ماند و تداوم این روند عملا هزینه های سنگینی بر کشورها و ملت های مسلمان منطقه وارد می نماید.
نکته ای که در این بین حائز اهمیت می باشد اینکه رابطه و مناسبات دو قدرت مهم منطقه ای که نوع روابط آنها عملا شئونات ملتهای منطقه را تحت تأثیر قرار می دهد نباید وابسته و متاثر از روابط با قدرتهای فرامنطقه ای باشد.
انتظار می رود قدرتهای مهم منطقه با توجه به ابزارها و ظرفیتهایی که دارند کمتر تحت تأثیر قدرت های بیرونی باشند. نگاهی که اگر در سال های اخیر بر روابط و مناسبات منطقه حاکم بود امروز از خیلی از خسارت های جانی و مالی جلوگیری می شد. در هر صورت بهبود مناسبات تهران و ریاض روزهای نوید بخشی هم برای مردم دو کشور مهم حتی برای یمن، لبنان، عراق، سوریه و شاید مناطق دیگر باشد. تجربه تقابل و تعامل دو کشور در حوزه انرژی هم در این حوزه قابل ذکر است.
همکاری دو قدرت مهم انرژی می تواند در کنترل قیمت نفت به سود کشورها و ملتهای منطقه باشد. این منابع در صورت وجود مناسبات دوستانه می تواند به جای خرید سلاحهای زیبای غربی صرف مقابله با فقر و تنگدستی و خشونت های اجتماعی و سیاسی ناشی از آن در منطقه شود. خشونت هایی که در سال های اخیر عملا منطقه را به کانون تنش و درگیری تبدیل نموده است.



منبع:

1400/02/11
16:03:38
5.0 / 5
1175
تگهای خبر: دولت , قانون , قم , قیمت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
محفل