مذاكرات دوحه و انتخابات آمریكا

مذاكرات دوحه و انتخابات آمریكا

مذاكرات بین دولت افغانستان و گروه طالبان در حالی در دوحه قطر اجرا شد. فاصله زمانی كوتاه بین این مذاكرات با انتخابات آمریكا این شائبه را به وجود آورده است كه این مذاكرات ممكنست مورد بهره برداری تبلیغاتی ترامپ قرار گیرد و پس از انتخابات این گفت و گوها موضوعیت خودرا برای آمریكای ترامپ از دست بدهد.


به گزارش محفل به نقل از ایرنا، افغانستان در طول تاریخ هر چند دوره های کوتاه ثبات را تجربه کرده است ولی همیشه در معرض تهاجم قدرت ها و جنگ داخلی بوده است. پس از حملات 11 سپتامبر آمریکا با حمله به افغانستان مستقیما درگیر یک جنگ طولانی ۱۹ ساله با القاعده و طالبان شد. بااینکه حضور القاعده در افغانستان کاهش پیدا کرده است اما همچنان طالبان در این کشور قدرت دارند و حدود نیمی از افغانستان را در اختیار دارند. در ۱۰ اسفند ۱۳۹۸ ایالات متحده و طالبان در دوحه قطر یک توافقنامه صلح امضا کردند. مفاد این توافق شامل خروج همه سربازان آمریکا و ناتو از افغانستان، تعهد طالبان نسبت به جلوگیری از فعالیت القاعده در نواحی تحت کنترل طالبان، و گفت و گو بین طالبان و دولت افغانستان بود.
تا پیش از نشست اخیر دوحه، چهار نشست میان دیپلمات های آمریکایی و نمایندگان طالبان اجرا شد. اولین نشست۱۲ اکتبر سال ۲۰۱۸ در شهر دوحه قطر برگزار شد؛ نشست دوم ۱۶ نوامبر سال ۲۰۱۸ در همین شهر؛ ۱۷ دسامبر سال ۲۰۱۸ نشست سوم در شهر ابوظبی و ۱۹ ژانویه سال ۲۰۱۹ در شهر دوحه قطر انجام شد.
نشست اخیر که روز ۲۲ شهریور اجرا شد. اولین نشست صلحی بود که نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان در آن حضور داشتند. این مذاکرات که چند بار به تاخیر افتاده بود، بالاخره با حضور هیأتی از اقشار مختلف همچون مقام های دولتی افغانستان و هیأت طالبان در قطر اجرا شد. شرط این دور از مذاکرات که سرنوشت جنگ و صلح در افغانستان را تعیین خواهد کرد؛ آزادی پنج هزار زندانی طالبان از زندان بود که بتازگی انجام شد.
طالبان بارها با هیات های آمریکایی گفت و گو کرده است اما در طول سال های گذشته هیچ گاه دولت مرکزی افغانستان را به رسمیت نشاخته و باآن مبارزه کرده است. هیات دولت افغانستان به رهبری عبدالله عبدالله، رئیس شورای مصالحه ملی، و هیات گروه طالبان به رهبری مولوی عبدالحکیم حقانی در مقابل هم قرار گرفتند.
عبدالله عبدالله، از کنار گذاشتن اختلاف ها و رسیدن به چاره ای برمبنای اراده مردم سخن گفت و اظهار داشت که آنها خواهان اعلان آتش بس بشردوستانه هستند. عبدالله اضافه کرد: خواست مشروع مردم و هدف از صلح این است که باید از راه سیاسی به جنگ و خشونت ها در افغانستان اختتام داده شود... جنگ جاری چاره نیست و برنده ندارد؛ اما رسیدن به یک چاره سیاسی مطابق با اراده‌ی ملت هیچ زمانی بازنده نخواهد داشت. حکومت افغانستان خواهان اعلام آتش بس بشردوستانه در این کشور است و با تحقق آن، افغان ها از کمک ها و برنامه های انکشافی در تمام بخش های این کشور مستفید خواهند شد.
رییس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان خطاب به نمایندگان طالبان اظهار داشت: بیایید امروز اجازه ندهیم تا بار دیگر فرصت از دست برود و جنگ به درازا بکشد.
از سوی دیگر ملا برادر، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر بر تشکیل نظام اسلامی تاکید نمود. او اظهار داشت که ما می خواهیم که افغانستان مستقل، پیشرفته و دارای یک نظام اسلامی باشد که تمام شهروندان افغانستان در آن خودرا ببینند و به صورت برادرانه زندگی کنند. برادر اظهار داشت که هرچند در گفت و گوهای بین الافغانی مشکلاتی پیش خواهد آمد، اما هیات این گروه این مذاکرات را صادقانه و با حوصله مندی به پیش خواهد برد..
این عضو تیم طالبان در دوحه یادآورشد: به ملت خود اطمینان می دهیم که مذاکرات را صادقانه و با اخلاص کامل به پیش می بریم و تلاش می نماییم که زمینه صلح، آرامی و مسالمت آمیز را برای مردم مسلمان افغانستان مساعد نماییم. طالبان خواهان یک افغانستان مستقل، پیشرفته و آزاداند؛ کشوری که دارای یک نظام اسلامی باشد که در آن همه شهروندان اش، بدون هیچ گونه تبعیض زندگی کنند.
ایرن در ضمن سال های اخیر رویکرد مشخصی در قبال افغانستان داشته است. ایران اعلام نمود از شروع گفت و گوهای بین الافغانی بین دولت افغانستان، گروه های سیاسی و طالبان استقبال می کند و امیدوار است این گفت و گوها بدون مداخله خارجی و در یک تفاهم جامع میان افغان ها به نتایج مطلوب خود برای استقرار صلح و ثبات دائمی در افغانستان، و امنیت در منطقه منجر گردد.
این کشور همیشه تاکید کرده است که حل مشکلات در افغانستان چاره نظامی نداشته و ادامه حضور نیروهای خارجی یکی از علل اصلی تداوم جنگ در افغانستان می باشد. تمامی مسائل و معضلات در افغانستان تنها بوسیله گفت و گو و مذاکره قابل حل و فصل هستند و خروج مسئولانه نیروهای خارجی پیش نیاز غیرقابل اجتناب برای رسیدن به صلح و امنیت در آن کشور است.
امنیت صلح و ثبات در افغانستان اولویت اصلی ایران در قبال این کشور همسایه است چونکه هرنوع ناامنی جنگ و درگیری زمینه ساز موج مهاجرت به ایران می شود که خود با مشکلات تحریم های شدید مواجه می باشد. ایران در بیش از سه دهه میزبان مهاجران افغانستانی بوده است علاوه بر این نقش بی بدیلی در مذاکرات صلح افغانستان در مقاطع مختلف داشته است بدین سبب از هر مذاکره و گفت و گویی برای صلح و ثبات در همسایه شرقی خود استقبال می کند با این وجود نباید نگاه مقطعی به پروسه گفت و گوهای صلح داشت.
واقعیت این است که کشوری که چهار دهه درگیر جنگ و تنش داخلی است انتظار نمی رود در یک گفت و گوی کوتاه مدت مشکلاتش مرتفع شود کما اینکه خواسته های دولت افغانستان و گروه طالبان فاصله بسیاری با یکدیگر دارد. ولی این را هم نباید فراموش کرد که نشستن نمایندگان دولت و طالبان یک اتفاق مهم در حیات سیاسی افغانستان است. نکته قابل تامل اینکه هر گونه تصمیمی ممکنست نتایج بلندمدتی داشته باشد و دولت افغانستان و گروه طالبان باید مراقب باشند که هیزم آتش تبلیغات انتخاباتی ترامپ نشوند. آن طور که از رفتارها و کنشگری ترامپ این طور برداشت می شود که هدف اصلی و مهم وی پیروزی در انتخابات آتی ریاست جمهوری به هر قیمت ممکنست و پس از پیروزی دیگر اهمیتی به پیشبرد این مذاکرات و سرنوشت مردم افغانستان نخواهد داد.


1399/06/25
12:52:47
5.0 / 5
1774
تگهای خبر: انتخابات , تبلیغات انتخاباتی , دولت , رهبری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
محفل