كارشناس مسایل سیاسی:

سفر گروسی به تهران آمریكا را یك گام دیگر به عقب برد

سفر گروسی به تهران آمریكا را یك گام دیگر به عقب برد

محفل: یك كارشناس مسایل بین الملل با اعلان اینكه سفر مدیركل آژانس بین المللی انرژی اتمی یك گام دیگر آمریكا را به عقب برد، اظهار داشت: توئیت پمپئو درباره فعال كردن مكانیسم ماشه و بازگرداندن تحریم های بین المللی مقابل ایران فقط یك مانور سیاسی و انتخاباتی است.


مراد عنادی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به اظهار نظر توییتری مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد: موضع وزیر خارجه آمریکا درباره فعال کردن مکانیزم ماشه از ۲۰ سپتامبر به لحاظ مقررات و قواعد بین المللی هیچ مبنای قانونی ندارد.
وی با اشاره به اینکه مواضع این روزهای مقامات آمریکایی ریشه در سیاست یکجانبه گرایانه افراطی دولت دونالد ترامپ دارد، اظهار داشت: آمریکایی ها دوبار در شورای امنیت با ایران زورآزمایی کردند و هر دو بار شکست سختی را متحمل شدند.
این تحلیلگر ارشد مسایل سیاسی و رسانه خاطرنشان کرد: هم زمانی که واشنگتن برای تمدید قطعنامه تحریم تسلیحاتی ایران اقدام نمود و هم زمانی که بحث مکانیزم ماشه و بازگشت تحریم های ایران را بیان کرد با ۱۳ رای منفی مواجه گردید که در تاریخ شورای امنیت بی سابقه است.
مرجع تشخیص صلح آمیز بودن فعالیتهای ایران شورای امنیت و آژانس هستند
عنادی به اظهارات رئیس دوره ای شورای امنیت در خصوص اینکه با عنایت به مخالفت ۱۳ عضو، این شورا در «جایگاهی نیست که اقدامات بیشتری» را انجام دهد، اشاره نمود و اظهار داشت: مرجع تشخیص صلح و امنیت جهانی برمبنای منشور سازمان ملل متحد شورای امنیت است و شورای امنیت است که باید درباره استفاده یا عدم استفاده از مکانیزم ماشه اعلام موضع کند و موضع آمریکا جایگاهی حقوقی و قانونی ندارد.
وی درباره نقش دیگر نهادهای تخصصی بین المللی در مقابل زیاده خواهی های آمریکا تصریح کرد: مرجع تخصصی صلح آمیز بودن فعالیتهای هسته ای کشورها، آژانس بین المللی انرژی اتمی است و علاوه بر ۱۷ گزارش مدیران کل پیشین این نهاد بین المللی، مدیر کل جدید آژانس رافائل گروسی ضمن سفر به تهران بر تحت نظارت بودن فعالیتهای ایران صحه گذاشت.
این کارشناس مسایل سیاسی و رسانه، بیانیه مشترک ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در آخر سفر گروسی به تهران را تصریح کرد و اظهار داشت: این بیانیه به خوبی همکاری مثبت و سازنده بین نهاد تخصصی آژانس و ایران در حوزه هسته ای را اثبات کرد بدین سبب تمام سازوکارهای حقوقی در نظام بین الملل و اعضای شورای امنیت یکپارچه مخالف سیاست های ضدایرانی دولت ترامپ هستند.
عنادی، یکجانبه گرایی آمریکا در دوره بوش پسر را تصریح کرد و اظهار داشت: یکجانبه گرایی ایالات متحده در دوران ترامپ شکل رادیکال به خود گرفته و در تاریخ معاصر آمریکا کم سابقه است.
وی درباره سابقه تحریم های یکجانبه واشنگتن مقابل تهران به قانون داماتو اشاره نمود و اظهار داشت: آمریکایی ها قوانین خودشان را فراسرزمینی تعریف و اهتمام کرده اند مصوبه داخلی خودرا به دیگر کشورها هم تسری دهند. الان هم آمریکایی ها دنبال همین هستند و تلاش می کنند با تهدید شرکت ها به اعمال مجازات، تحریم ها مقابل ایران را تشدید کنند.
عنادی اظهار داشت: اما واقعیت این است که پیچ تحریم تا حد آخر توسط آمریکا در مقطعی قبل از برجام سفت شده، بدین سبب تاریخ مصرف مانور دادن روی تحریم گذشته است.
وی با اشاره به اینکه چیز جدیدی وجود ندارد که آمریکا بخواهد روی آن تحریم جدیدی را اعمال نماید، اظهار داشت: توئیت پمپئو درباره فعال کردن مکانیزم ماشه و بازگرداندن تحریم های بین المللی مقابل ایران پیش از اینکه یک دستاورد یا یک سیاست معقولی باشد بیشتر یک مانور است و وی تلاش می کند با بزرگنمایی و مانور دادن روی این قضیه آن را در آستانه انتخابات بعنوان یک دستاورد معرفی نماید.
این کارشناس مسائل سیاسی و رسانه خاطرنشان کرد: ترامپ به شدت به این مانور سیاسی و انتخاباتی نیاز دارد برای اینکه باتوجه به شکست در شورای امنیت می خواهد فعال کردن مکانیزم ماشه را بعنوان یک پیروزی به رخ رقیب انتخاباتی خود بکشد حتی اگر قرار باشد راسا خودش این اقدام را انجام دهد.
تهدیدهای آمریکا اجماع ساز نیست
عنادی با اشاره به اینکه آمریکا در قالب استفاده از ابزار ارعاب و تهدید ممکنست بخواهد دیگر کشورها را هم با خود همراه کند، اظهار داشت: این تهدیدها دیگر جواب نمی دهد و واشنگتن باید بداند آزموده را آزمودن خطاست.
وی تصریح کرد: سازوکارهای حقوقی و بین المللی از درخواست آمریکا مقابل ایران حمایت نمی کنند و اعضای دائم و غیردائم شورای امنیت خیلی صریح مواضع خودرا در اینباره اعلام نمودند.
این کارشناس مسائل سیاسی و رسانه با اشاره به اینکه تفسیر آمریکا از مفاد برجام یک تفسیر موسع است، تصریح کرد: آمریکایی ها معتقدند با آنکه از برجام خارج شده اند اما بعنوان یک عضو دائم شورای امنیت که حق وتو دارد، عضوی از قطعنامه ۲۲۳۱ هستند.
عنادی اظهار داشت: آمریکایی ها قطعنامه ۲۲۳۱ را جدا از برجام می دانند اما بقیه شرکای برجام و اعضای شورای امنیت و بسیاری از حقوقدانان معتقد هستند که ۲۲۳۱ مولود برجام و جزء لاینفک آن است و اگر کشوری از برجام بیرون رود بطور خودکار از ۲۲۳۱ هم خارج شده است.
وی، خروج آمریکا از برجام را مانع از هر گونه استفاده حقوقی این کشور از این توافق بین المللی مقابل ایران دانست و اظهار داشت: ادعای آمریکایی ها درباره برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ از نظر حقوقی مورد قبول نیست و تفسیری یکجانبه از یک توافق بین المللی است.
این تحلیلگر ارشد مسائل بین المللی با اشاره به اینکه در گذشته هم آمریکایی ها اقدامات مشابهی در قالب اقدامات پیشدستانه و غیره مقابل کشورها انجام داده اند، اضافه کرد: آمریکایی ها همیشه برای پیشبرد اهداف سیاسی خود از مفاد منشور ملل متحد تفسیر موسع می کنند اما باید بدانند چنین تفسیرهایی دیگر جایی در نظام بین المللی و نهادهای حقوقی جهانی ندارد.
عنادی، واکنش منفی چین و روسیه به توئیت پمپئو درباره فعال کردن مکانیزم ماشه در ماه سپتامبر را تصریح کرد و اظهار داشت: هرچند شرکت های چینی یا روس ممکنست مورد ارعاب قرار گیرند اما من تصور می کنم چین و روسیه باز هم در مقابل زیاده خواهی های آمریکا می ایستند کما اینکه مواضع سیاسی آنها تابحال این مورد را اثبات می کند.
اروپایی ها بدشان نمی آید مستقل ایفای نقش کنند
وی درباره موضع اروپایی ها در قبال درخواست آمریکا برای فعال کردن مکانیزم ماشه نیز خاطرنشان کرد: اروپایی ها علاقمند به اتخاذ مواضع مستقل از آمریکا هستند و تمایل دارند در معادلات بین المللی نقش مستقلی را ایفا کنند اما تلاش می کنند با هزینه پایین این کار را به انجام برسانند.
این کارشناس مسائل سیاسی و رسانه، ایفای نقش و اعمال نفوذ آمریکا در اروپا و مسائلی مثل جنگ بوسنی را تصریح کرد و اظهار داشت: خاطرات جک استراو وزیر خارجه پیشین انگلیس درباره مذاکرات تروئیکای اروپایی با ایران را هم که مطالعه می کنید، وی اعتراف می کند که جمع بندی اعضای تروئیکا این بود که اجازه ندهند آمریکا سکان دار ماجرا باشد.
عنادی اظهار داشت: الان با عنایت به این که آمریکا جایگاه سابق را در نظام بین الملل ندارد اروپایی ها بدشان نمی آید نقش آفرین باشند و حتی برجام از نفس افتاده را نگه دارند و هرچند کارنامه خوبی در حفظ برجام ندارند و نتوانستند در مقابل یکه تازی های آمریکا اینستکس را فعال کنند اما به همراه چین و روسیه مایل به حفظ برجام هستند.
وی، سفر اخیر امانوئل مکرون به لبنان پس از انفجار بندر بیروت را تصریح کرد و اظهار داشت: سفر رئیس جمهوری فرانسه به بیروت نشان داده است که اروپا خواهان ایفای نقش در غرب آسیاست.
سفر گروسی به ایران آمریکا را یک گام عقب برد
این کارشناس مسائل بین المللی درباره نقش مثبت سفر مدیر کل آژانس به ایران در شکست توطئه های ضدایرانی ایالات متحده اظهار داشت: فارغ از اینها، سفر گروسی به ایران آمریکا را یک گام به عقب برد و یکبار دیگر نشان داد که ادعاهای واهی مطرح شده از طرف واشنگتن مورد پذیرش جامعه جهانی نیست.
عنادی خاطرنشان کرد: ایران پس از عمل نکردن طرف های برجام به تعهداتشان در قالب مفاد همین توافقنامه گام هایی را برای کاهش تعهدات برداشت اما به هر حال سازمانی که باید صلح آمیز بودن فعالیتهای ایران را تایید کند آژانس است که سفر گروسی و بیانیه مشترک حاکی از همکاری و روابط خوب تهران و این نهاد بین المللی است.
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در پیامی توییتری نوشت: هفته پیش بعد از شکست شورای امنیت در ماموریت خود در حفظ صلح و امنیت، آمریکا پروسه بازگشت ۳۰ روزه تمام تحریم های سازمان ملل مقابل ایران را اعلام نمود.
به نوشته پمپئو، این تحریم ها در نیمه شب ۲۰ سپتامبر (۳۰ شهریور) به وقت گرینویچ باز خواهند گشت.
پمپئو همین طور در توییت دیگری نوشت: اگر هر یک از اعضای شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه ای در ادامه کاهش تحریم های ایران عرضه نماید، ایالت متحده با آن مخالفت خواهد نمود.
وزیر خارجه آمریکا اضافه کرد: در صورت ارائه نشدن هیچ قطعنامه ای، تحریم های ایران در تاریخ ۲۰ سپتامبر بازگردانده خواهند شد. این نحوه عملکرد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است.
دولت ترامپ بعد از اختتام دادن به مشارکت خود در برجام، در هفته های اخیر کوشش کرد مانع از به انتها رسیدن محدودیت تسلیحاتی مندرج در پیوست ب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت شوند. بدین جهت ابتدا یک قطعنامه ۱۳ صفحه ای ارائه داد که با مخالفت کلی اعضای شورا روبه رو شد، در نتیجه وادار شد مفاد آنرا به کلی حذف و در ۴ بند عرضه کنند که هدف اصلی آن تداوم محدودیت تسلیحاتی فعلی ایران بود. این قطعنامه هم نتوانست حد نصاب لازم برای تصویب را به دست آورد به صورتی که از ۱۵ عضو شورای امنیت ۱۳ عضو با قطعنامه آمریکا مخالفت کردند.
با تحمل این شکست، مایک پمپئو در ۳۱ مرداد ماه امسال با سفر به نیویورک و حضور در سازمان ملل متحد، بعنوان بالاترین مقام دیپلماسی آمریکا، نامه درخواست فعال سازی مکانیسم ماشه را به رئیس شورای امنیت ارائه داد.
با گذشت حدود یک هفته از آن، در نشست روز سه شنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد بطور رسمی اعلام گردید با عنایت به نظر مخالف اکثریت قریب به اتفاق اعضا با درخواست آمریکا، اقدام دیگری برای آن نمی تواند صورت گیرد و اینگونه آمریکا بار دیگر در عرصه بین المللی با شکست دیگری در مقابل ایران مواجه گردید.



منبع:

1399/06/09
13:54:23
5.0 / 5
1638
تگهای خبر: انتخابات , تصویب , دولت , طرح
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
محفل